1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Järjestö: Jehovan todistajien keskuudessa ahdistelua, kiusaamista ja julkista häpäisyä

Tiiviistä ja tiukan kontrolloivasta uskonyhteisöstä irtautuminen voi olla helvetti, kertoo Uskontojen uhrien tuki ry:n selvitys. Jehovan todistajista irtautumisessa lisärasitteena on niin kutsuttu karttaminen, jossa omaisiakin vaaditaan rangaistusten uhalla katkaisemaan yhteydenpito entiseen jäseneen.

Jehovan todistajien konventti Telstra Stadionilla Australiassa vuonna 2003. Kuva: EPA/MICK TSIKAS

Lauantaina julkaistun selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan Jehovan todistajilla on käytössä sisäinen oikeusjärjestelmä, oikeuskomitea. Niissä ihmisiä kuulustellaan heidän synneistään ja langetetaan rangaistuksia.

Uskontojen uhrien tuki (Uut) ry:n tekemä selvitys osoittaa, että synnintekijöinä pidettyjä ahdistellaan, kiusataan, häpäistään julkisesti ja eristetään läheisistään. Selvitys perustuu 18 entisen Jehovan todistajan kokemuksiin (siirryt toiseen palveluun) oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisesta.

Monilla oikeuskomitean kokeneilla on itsemurha-ajatuksia. Uut ry:n tiedossa on useita itsemurhayrityksiä ja toteutettuja itsemurhia.

Uut ry yrittääkin tehdyn selvityksen avulla saada oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin selvittämään miten Jehovan todistajien toimintaan voitaisiin puuttua ihmisten suojelemiseksi heidän terveyttään uhkaavalta väkivallalta.

Suljettu yhteisö

Jehovan todistajat elävät melko eristyneinä oman yhteisönsä sisällä. Selvityksen mukaan kyseessä on melko suuri maailmanlaajuinen liike, josta on olemassa varsin vähän akateemista tutkimusta.

Jehovan todistajia kuvataan uskonnolliseksi liikkeeksi, jolla on hyvin suuri vaikutusvalta jäsenistöönsä ja "melkoisen jyrkkiä fundamentalistisia näkemyksiä".

Selvityksessä todetaan, että Jehovan todistajien järjestö on hyvin hierarkkinen ja tiukasti ylhäältä alaspäin johdettu. Jehovan todistajien vanhimmilla on salainen käsikirja Paimentakaa Jumalan laumaa, jota tavalliset rivijäsenet eivät saa lukea.

Uskontojen uhrien tuki ry:llä on kyseinen kirja englanninkielisenä, ja sen voi lukea suomennettuna heidän verkkosivuillaan.

Käsikirjassa on tarkat kirjalliset ohjeet esimerkiksi oikeuskomiteoiden toiminnasta. Jehovan todistajien oppien mukaan heidän kirjallisuutensa on Jumalalta tulevaa opastusta, joten siihen suhtaudutaan huomattavalla vakavuudella.

"Hyvin sairas järjestely"

Jehovan todistajien oikeuskomitea muodostuu kolmesta vanhimmasta, jotka ovat aina miehiä. Suljettujen ovien takana pidettävään istuntoon osallistuu yleensä komitean lisäksi vain syytetty.

Oikeuskomitea perustetaan silloin, kun Jehovan todistajan epäillään syyllistyneen vakavana pidettyyn syntiin.

Tällaisia syntejä ovat esimerkiksi Jehovan todistajien oppien kiistäminen, toistuva verensiirron ottaminen, puoluepolitiikkaan osallistuminen, joulun vietto, tupakointi tai murha. Myös muun kuin aviopuolison rintojen toistuva hyväily vaatii oikeuskomitean perustamisen.

"Vakavista synneistä" osa – kuten syntymäpäivien vietto tai tupakanpoltto – vaikuttaa todella vähäpätöisiltä. Oikeuskomiteoiden näkökulmasta ne ovat kuitenkin yhtä vakavia kuin murha.

– Oikeuskomiteajärjestely on hyvin sairas, kertoo selvitykseen haastateltu nimimerkki Hymenaios, joka on itse toiminut vanhimman roolissa.

– Itse mietin paljonkin, miten ahdistava tilanne kuulusteltavalle oli. Muistan erään todella ahdistavan kerran, kun sisar oli raiskattu, ja syytimme häntä esiaviollisesta seksistä.

Jehovan todistajien yksityisyyden suojan voi todeta olevan lähestulkoon olematonta. Seurakuntalaisen kotiin voidaan esimerkiksi tehdä tarkastuskäynti, jossa etsitään todisteita esiaviollisen seksin harrastamisesta.

Oikeuskomiteassa syntiin syyllistyneeltä saatetaan kysyä esimerkiksi seksipartnerin peniksen jäykkyydestä.

Karttamisrangaistus

Oikeuskomiteat langettavat karttamisrangaistuksia. Karttaminen merkitsee sitä, että yhteisöstä eroavan tai erotetun kanssa ei saa puhua, eikä häntä saa edes tervehtiä. Perheenjäsenten ja sukulaisten edellytetään karttavan entistä jäsentä. Jos perheenjäsenet asuvat saman katon alla, ei karttamista kuitenkaan vaadita.

Alaikäisiäkin kuulustellaan, ja heillekin voidaan langettaa karttamisrangaistuksia.

Elinikäistä karttamisrangaistusta kuvataan äärimmäiseksi julmuudeksi.

Kartetun toivotaan yleensä palaavan seurakuntaan, mutta tällöin henkilön pitää suorittaa nöyryyttävä katumusharjoitus: hänen pitää osallistua seurakunnan kahteen viikoittaiseen kokoukseen kuukausien ajan ilman, että kukaan saa tervehtiä häntä tai puhua hänen kanssaan.

Itse vanhimman tehtävissä toimineen entisen Jehovan todistajan mukaan karttamisjärjestely on "aivan sairas ja suorastaan rikos ihmisyyttä vastaan".

Itsemurha – tie "vapauteen"?

Selvityksen mukaan oikeuskomiteat ja karttamisrangaistukset ovat ihmisoikeuksia polkevaa julmaa väkivaltaa. Joidenkin kohdalla ne johtavat vakaviin terveysongelmiin ja jopa itsemurhaan.

Toisaalta itsemurhayrityksen jälkeen ei tarvitse mennä komiteaan, vaikka olisi tehnyt muutakin ”syntiä”.

Jehovan todistajien oppien mukaan itsemurhayritys on jo itsessään riittävä osoitus katumuksesta, eikä oikeuskomiteaa tarvita. Jotkut tosin saattavat tappaa itsensä oikeuskomitean eteen joutumisen ja karttamisrangaistuksen pelossa.

Jehovan todistajat suhtautuvat kielteisesti korkeakoulutukseen, joten vanhimmat ovat yleensä vähän koulutettuja. Selvityksessä todetaankin tämän olevan osasyy siihen, etteivät vanhimmat kykene täysin ymmärtämään erottamisen ja karttamisen seurauksia.

– Komitean muodosti kolme vanhinta, jotka kaikki olivat ammatiltaan lehdenjakajia, kertoo komitean kokenut nimimerkki Flip of a coin is all that ’s divine.

Monet eroavat Jehovan todistajista, vaikka karttamisrangaistus tekee yhteisöstä eroamisen hyvin tuskalliseksi. Yhdysvalloissa tehdyn satunnaisotantatutkimuksen mukaan vain 37 prosenttia Jehovan todistajien lapsista oli vielä aikuisena Jehovan todistajia.

Selvityksessä mukana olevien 18 entisen Jehovan todistajan kokemuksia oikeuskomiteoiden toiminnasta ja karttamisesta voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).