Natsiupseeri ja Saddam esittelykuvina Pietarsaaren Perussuomalaisilla

Pietarsaaren perussuomalaiset ovat viljelleet natsismiin viittaavaa huumoria nettisivuillaan. Paikallisosaston johtohenkilöt ovat esitelleet itsensä sivuilla muun muassa natsityylisinä karikatyyrihahmoina.

Kotimaa
Kuvakaappaus Pietarsaaren Perussuomalaisten vanhasta palstasta
Yle

Osaston entinen puheenjohtaja kuvataan puolestaan Saddam Hussein -tyyppisenä hahmona. Kuvat poistettiin sivuilta, kun Ylen toimittaja kysyi asiasta. Kuvat olivat esillä Pietarsaaren osaston sivuilla puolitoista vuotta. Pietarsaaren perussuomalaiset poistivat kuvat välittömästi, kun Yle Vega Österbotten nosti asian esille.

– Minkäänlaista palautetta en ole aiemmin saanut näistä. Poistimme kuvat nyt kun niistä närkästyttiin. Ne ovat täyttä itseironiaa, ei missään nimessä mitään natsismia. Olen kuvannut itseni neanderthalinihmiseksi, mitä natsismia siinä on, kysyy osaston puheenjohtaja Sari Karlström.

Alkuperäisistä kuvista ovat peräisin amerikkalaisesta natsien vastaisesta julisteesta, jotka perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Sari Karlström on käsitellyt erilaiseksi. Muokkaajan mukaan kuvista on poistettu tunnistettavasti natsismiin viittaavat symbolit. Hän tiesi, että muokkaamattomat kuvat yhdistäisivät perussuomalaiset natsismiin. Hänen mukaansa kuvat oli tarkoitettu itseironisiksi ja satiirisiksi.

– Tämä on nyt kuunatsien etsimistä, kärpäsestä on tehty härkänen. Vaalien alla syyllistetään jälleen perussuomalaisia.

Perussuomalaisten Keski-Pohjanmaan piirin puheenjohtajalle Arto Pihlajamaalle asia tuli yllätyksenä.

– En ole kuullutkaan asiasta. Itse en lähtisi tuollaiseen, ihmettelee Pihlajamaa.

Kjell Vikman / Yle Vega Österbotten