1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Metsäteollisuus palaamassa entiseen investointitahtiinsa

Finanssikriisi alkaa olla menneen talven lumia metsäteollisuudessa. Asiantuntijat uumoilevat, että ensi vuonna teollisuus investoi samaan tahtiin kuin ennen kriisiä. Merkkejä paremmasta on jo nähty, sillä EK:n arvion mukaan investointien taso nousi viime vuonna kriisivuodesta 2009 yli 500 miljoonalla eurolla.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Viime aikoina metsäteollisuudessa on eletty investointijuhlaa. Lyhyen ajan sisällä metsäyhtiöt Metsä Group, Stora Enso ja UPM ovat ilmoittaneet satojen miljoonien eurojen investoinneista.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen tervehtii uutisia ilolla.

- Meidän investoinnit ovat olleet perinteisesti miljardiluokkaa, nyt ne ovat monena vuonna alittaneet tason reilusti. Nämä uudet investoinnit ovat erittäin tärkeitä, jotta kehitysnäkymät vakautuvat Suomessa.

Vaikka metsäteollisuudesta on kuulunut suuria uutisia viime aikoina, investoinnit ovat kehittyneet suotuisasti jo viimeisten vuosien aikana. Finanssikriisivuotena 2009 investoinnin putosivat 452 miljoonaan euroon, mutta jo viime vuonna investoinneissa noustiin lähes miljardiin euroon.

Tämän vuoden kehitys on puolestaan ollut mollivoittoinen verrattuna vuoteen 2013. Tuoreet investointiuutiset kuitenkin vakuuttavat Ylen haastattelemat asiantuntijat siitä, että nyt on palattu kriisiä edeltävälle miljardin euron investointitasolle. Esimerkiksi Metsä Goupin suunnittelema miljardi-investointi Äänekoskelle jakaantuu usealle vuodelle 2015 lähtien.

Finanssikriisin jälkeinen kehitys oli huolestuttava, sillä metsäteollisuutta Suomessa uhkasi näivettyminen.

- Raskaan perusteollisuuden on investoiva mittavasti, jotta tehdaskanta pidetään kunnossa, toimitusjohtaja Jaatinen sanoo.

Metsäteollisuuden osuus viennistä kasvaa

Metsäteollisuuden osuus Suomen viennistä on tippunut merkittävästi viime vuosikymmenien saatossa. Kun vielä 1970-luvulla yli puolet viennin arvosta muodostui metsäteollisuudessa, Nokia-vuodet kiihdyttivät osuuden vähentymistä aina 17,6 prosenttiin asti vuonna 2008.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Viime vuosina onkin nähty käänne, kun metsäteollisuuden osuus viennistä on noussut aina 20 prosenttiin. Investointiuutisten myötä Jaatinen toivoo, että ala palaa viennin kivijalaksi.

- Toivottavasti metsäteollisuuden osuus kasvaa Suomen viennistä. Se tarkoittaa sitä, että olemassa olevien tuotteiden rinnalle tulee uusia tuotteita.

Metsäteollisuudessa onkin viime vuosina kehitelty muun muassa bioetanolin ja -öljyn tuottamista. Kuitenkin viimeaikaiset investointiuutiset ovat tavalla tai toisella kohdistuneet pakkausmateriaaleihin.

Nettikaupan lisäännyttyä sellun ja kartongin kysyntä on kasvanut. Näihin laitoksiin Suomessa myös investoidaan, ja samalla esimerkiksi Stora Enso korvaa Lappeenrannassa hienopaperikoneen pakkauskartonkilinjastolla.

Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Jaatinen ei kuitenkaan usko, että paperintuotannon päivät Suomessa ovat ohi.

- Tuotanto on jatkossakin Suomessa merkittävässä osassa.

Muokattu 4.5. klo 12.10: Jutun vertailulukuja eri vuosien välillä on täsmennetty.