Hagel vaatii Nato-maita lisäämään puolustusbudjettejaan Venäjän vuoksi

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagelin mukaan Venäjän sotilasliikkeet Ukrainassa ovat "romahduttaneet myytin" siitä, että kylmä sota olisi loppunut Euroopasta.

Ukraina

Yhdysvaltain puolustusministeri Chuck Hagel on vaatinut sotilasliitto Naton eurooppalaisia jäsenmaita nostamaan puolustusbudjettejaan Venäjän toimien vuoksi Ukrainassa.

Hagelin mukaan Venäjän sotilasliikkeet Ukrainassa ovat "romahduttaneet myytin" siitä, että kylmä sota olisi loppunut Euroopasta.

Naton jäsenmaiden puolustusmenot ovat olleet Yhdysvaltain pitkäaikaisena huolena. Vain kourallinen Naton 28 jäsenmaasta käyttää todellisuudessa puolustusmenoihinsa kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan. Naton jäsenyys edellyttäisi tuota kahta prosenttia. Viimeksi tiistaina ulkoministeri John Kerry vaati jäsenmaita nostamaan menojaan kahteen prosenttiin.

Perjantaina viisi Naton alusta saapui Liettuan Klaipedan satamaan vahvistamaan Baltian puolustusta. Alukset, neljö miinanraivaajaa ja yhden niitä tukevan alus, ovat Norjasta, Hollannista, Belgiasta ja Virosta.

Viime viikkoina Liettuaan, Latviaan, Viroon ja Puolaan on lähetetty noin 600 Nato-sotilasta vahvistukseksi. Lisäksi Britannia, Tanska ja Ranska ovat lähettäneet lisää hävittäjäkoneita.

Lähteet: AFP, Reuters, AP