1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verkosta tukea uskontojen uhreille

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtajan mukaan internetistä on tullut äärimmäisen tärkeä ympäristö uskontojen uhrien toipumiselle.

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila on yrittänyt jo 17 vuoden ajan saada ääntään kuuluville Jehovan todistajien rangaistuskäytännöistä ja niiden uhriksi joutuneiden ihmisten tuskasta.

Karttamisessa omaisiakin vaaditaan rangaistusten uhalla katkaisemaan yhteydenpito entiseen jäseneen. Oikeuskomitean tehtävä on päättää, keille "syntisille" langetetaan karttamisrangaistus. Jehovan todistajien mukaan kyseessä on "rakkaudellinen järjestely".

Valkilan mukaan kyseessä on rikos ihmisyyttä vastaan.

– Olemme yrittäneet kommunikoida maailmalle tästä, mutta viesti ei ole oikein mennyt perille. Ehkä nyt onnistumme paremmin, Valkila kertoi Yle Uutisille.

Oikeuskomiteat ja karttamiset ovat systemaattista toimintaa, Valkila sanoo.

– Vaikka Jehovan todistajien tiedottaja yrittää kiistää karttamisen, niin tuollainen kohtelu on arkipäivää Jehovan todistajien keskuudessa.

Valkilan mukaan Suomessa karttaminen on ollut käytössä rankaisukeinona kymmenien vuosien ajan.

Valkilan ja Jari-Pekka Peltoniemi tekivät lauantaina julkaistavan selvityksen Jehovan todistajien oikeuskomiteoiden ja karttamisrangaistuksista. Selvityksen teon mahdollisti internetin yleistyminen.

– Viimeisen 15 vuoden aikana entiset Jehovan todistajat ovat netin kautta löytäneet toisensa ja yhdistäneet voimansa. Meillä on nykyään myös Facebook-ryhmä entisille Jehovan todistajille. Tällä hetkellä siinä on jäseniä 170, joten tiedon kerääminenkin on helpottunut.

Valkila pitää vertaistukea äärimmäisen tärkeänä uskonnosta irtautuneille tai erotetuille.

– Kaksi ystävääni tappoi itsensä viime vuonna, toinen oli noin 30- ja toinen 40-vuotias. Lopulliset syyt tähän lienevät monimutkaisia selvittää, mutta uskon Jehovan todistajista irtautumisen jättäneen syvät arvet heihin molempiin, Valkila sanoo.

Valkila kertoo monien sanoneen, etteivät ymmärrä miten kukaan uskalsi irtautua Jehovan todistajista ennen nettiaikaa ja sen mahdollistamaa vertaistukea ja tiedonsaantia.