Tuomioja: Ukrainan tilanne ei näytä olevan kenenkään hallinnassa

Ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoo Venäjän ja länsimaiden etenevän yhä kansainvälisten järjestöjen kautta tilanteen rauhoittamiseksi. Hän ymmärtää Venäjän tyrmistyksen Odessan tuhopoltosta.

Ukraina
Erkki Tuomioja
Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Ukrainan tilanne on luisunut hallitsemattomaksi.

Tuomiojan mukaan Ukrainassa näyttää toimivan joukkoja, joilla ei ole käskysuhdetta sen kummemmin Kiovaan kuin Moskovaan. Hän viittaa Mustanmeren rannalla sijaitsevassa Odessassa eilen puhjenneisiin levottomuuksiin.

- Näin ollen kenenkään intresseissä ei pitäisi enää olla väkivaltaisuuksien lisääminen, Tuomioja sanoo.

Hän toivoo Venäjän pidättäytyvän sotilaallisista toimista Odessan tapahtumista huolimatta ja hakevan muiden osapuolten kanssa ratkaisua tilanteen rauhoittamiseksi.

- Toisin kuin Venäjä sanoo, niin ehkä Geneven sopimus on kuitenkin se pohja, josta voitaisiin päästä eteenpäin. Kansallinen dialogi, jota myöskin on peräänkuulutettu Geneveen liittyen, olisi nyt käynnistettävä, Tuomioja toivoo.

Venäjän mukaan toivo Geneven sopimuksen säilymisestä tuhoutui sen jälkeen, kun Ukrainan armeija ryhtyi aseellisiin toimenpiteisiin Itä-Ukrainassa.

Tuomioja suhtautuu varauksella esityksiin uusista Venäjän-vastaisista pakotteista.

- Pakotteilla ei lopeteta tätä tilannetta, ja sen pitäisi olla päällimmäinen huoli kaikilla, että enempää ihmisiä ei kuole, Tuomioja sanoo.