Vapaavuori menneisyydestään: Raskas taakka, jota kadun

Kokoomuksen puheenjohtajuutta tavoitteleva Jan Vapaavuori näkee itsensä arvokysymyksissä keskitien kulkijana verrattuna kilpakumppaneihin Alexander Stubbiin ja Paula Risikkoon.

Kotimaa
Jan Vapaavuori
Yle

Kolmesta rikoksesta tuomitun Jan Vapaavuoren menneisyys on ollut yksi kokoomuksen puheenjohtajapelissä puhuttanut seikka. Tililtä löytyy niin pahoinpitely, osallisuus varkauteen kuin myös viimeisimpänä rattijuopumus vuodelta 2001.

- Olen viettänyt puolivilliä nuoruutta, Vapaavuori vastasi Yle TV1:n Ykkösaamussa kysymykseen siitä, mitä tuomiot kertovat hänestä ihmisenä.

Hän kutsuu tekojaan raskaaksi taakaksi, jota hän katuu syvästi. Vapaavuori ei kuitenkaan aio musertua menneisyytensä alle.

- Sellaista aikakonetta ei ole, johon voisin hypätä ja jättää ne tekemättä. Olen itseni kanssa sen keskustelun joutunut käymään ja todennut, etten aio kuitenkaan musertua tämän alle, vaan koen että minullakin pitää olla oikeus pyrkiä yhteiskunnassa eteenpäin.

Katsojia askarrutti, miten tällä taustalla soveltuu pääministeriksi.

- Olen koulutukseltani juristi ja uskon pitkälti sen tyyppiseen ajatteluun, joka on myös kristillisen etiikan keskeisiä oppeja, että syntejä voidaan sovittaa ja antaa anteeksi, ja että ihmisille pitää antaa mahdollisuus.

Liberaalimpi kuin Risikko, konservatiivisempi kuin Stubb

Etsittäessä eroa kilpakumppaneihin Alexander Stubbiin ja Paula Risikkoon Vapaavuori näkee itsensä keskitien kulkijana arvokysymyksissä.

- En ole yhtä konservatiivi kuin Paula Risikko enkä yhtä liberaali kuin Alexander Stubb, Vapaavuori vertasi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Samaa sukupuolta olevien avioliitto- ja adoptio-oikeuden kohdalla Vapaavuori edustaa kuitenkin liberaalia linjaa.

- Kyllä minä sitä kannatan. Mielestäni yksilön vapauteen liittyy ajatus siitä, että ihminen saa toteuttaa itseään ja omia taipumuksiaan, eikä sitä pidä rajoittaa, ellei siitä ole haittaa muille ihmisille.

Alexander Stubb on sanonut aikovansa puhua Naton puolesta, mikäli hänestä tulee pääministeri. Vapaavuoren mukaan hänen hallituksensa tavoitteena ei olisi Nato-jäsenyys.

- On selvää, että Suomessa sekä poliittisen järjestelmän että kansan enemmistö vastustaa Nato-jäsenyyttä, ja on selvää ettei aika ole kypsä sen tyyppiselle ratkaisulle, ellei tässä maailmassa jotain olennaisesti muutu.