1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vapaavuori: Katainen EU-komissaariksi

Jyrki Katainen on Suomen seuraava EU-komissaari, jos elinkeinoministeri Jan Vapaavuori valitaan kokoomuksen puheenjohtajaksi. Vapaavuoren mukaan kokoomuksen ja hallituksen linja tulee säilymään pitkälti nykyisellään, jos hänet valitaan puolueen johtoon.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori. Kuva: Yle

Elinkeinoministeri ja kokoomuksen puheenjohtajaehdokas Jan Vapaavuori antaa ehdottoman tukensa pääministeri Jyrki Kataiselle Suomen seuraavaksi EU-komissaariksi. Nimityksestä päättää käytännössä kokoomuksen tuleva puheenjohtaja.

- Ei ole olemassa parempaa ehdokasta kuin Jyrki Katainen, Vapaavuori arvioi TV1:n Ykkösaamussa.

- Kataisella on hyvä CV. Hänellä on myös aitoa kokonaisvaltaista näkemystä siitä mihin suuntaan Eurooppaa pitää viedä, ja ennen kaikkea mihin suuntaan Eurooppaa pitää viedä, niin että Suomi siitä hyötyy. Pitää kuitenkin muistaa, että Suomen EU-politiikan keskeinen tavoite on edistää Suomen asiaa.

Vapaavuori: Kataisen linja säilyy

Oman linjansa mahdollisena tulevana puheenjohtajana Vapaavuori arvioi olevan pitkälti samanlaisen kuin Kataisen kaudella.

- Kokoomuksen linja ei tule olennaisesti muuttumaan. Olemme Jyrki Kataisen kanssa olleet viimeiset kuusi vuotta talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa käsittelemässä kaikkia merkittävämpiä talouspoliittisia ratkaisuja, enkä muista sellaista tapausta, jossa olisimme olleet olennaisesti eri mieltä jostain linjasta.

Kokoomus on Kataisen puheenjohtajakaudella voittanut kaikki vaalit ja nousi edellisissä eduskuntavaaleissa suurimmaksi puolueeksi. Vapaavuoren mukaan kukaan ei kuitenkaan ole seppä syntyessään, uudella puheenjohtajalla on vuosi aikaa vakuuttaa äänestäjät.

- Pitää muistaa, että kun Jyrki Katainen kymmenen vuotta sitten valittiin puheenjohtajaksi, ei hän ollut valtava kansanvillitsijä. Siitä huolimatta hänestä tuli erittäin suosittu ja arvostettu puoluejohtaja ja pääministeri. Tai Juha Sipilä, ei hänkään ollut valtavan suosittu, kun hänet valittiin keskustan puheenjohtajaksi.

- Kyllä se veri punnitaan sitten vasta siinä itse tehtävässä ja siinä, kuinka sen osaa hoitaa.

Vapaavuori: Natoon vain hyvän sään aikana

Sekä pääministeri Jyrki Katainen että kokoomuksen puheenjohtajakisaan tällä viikolla ilmoittautunut Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb ovat ottaneet julkisesti kantaa Suomen Nato-jäsenyyden puolesta. Vapaavuori yhtyy heidän näkemyksiinsä, mutta sanoo Nato-keskustelun ajoituksen olevan huono.

- Olen kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä jo ainakin 10 vuotta, ja olen sen julkisestikin todennut, mutta uskon myös vahvasti siihen, että tämäntyyppiset ratkaisut tehdään niin sanotusti hyvän sään aikana. Nykyisen (Ukrainan) kriisin aikana ei olisi kovin paljon lisäarvoa siitä, että me käymme tähän liittyvää kansallista keskustelua.

Vapaavuoren mukaan kokoomus ei hänen puheenjohtajakaudellaan tule ajamaan Nato-jäsenyyden edistämistä myöskään seuraavissa hallitusohjelmaneuvotteluissa.

- Uskon siihen, ettei puolueitten kannata härkäpäisesti ajaa tiettyjä asioita, jos on selvää, että kansallisen järjestelmän enemmistö on eri mieltä asiasta.