1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeusministeri Jehovan todistajien komiteoista: Suomessa ei voi olla kahta rangaistusjärjestelmää

Oikeusministeri ei ota suoralta kädeltä kantaa siihen, pitäisikö Jehovan todistajien oikeuskomiteat kieltää. Selvityksen mukaan oikeuskomiteat rankaitsevat synnintekijöinä pidettyjä esimerkiksi häpäisemällä heidät julkisesti ja eristämällä heidät läheisistään.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Kuva: Yle

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) pitää Uskontojen uhrien tuki ry:n väitteitä Jehovan todistajien sisäisestä toiminnasta huolestuttavina.

Uskontojen uhrien tuki ry pyytää oikeusministeriä selvittämään miten ihmisiä voitaisiin suojella Jehovan todistajien rangaistuskäytännöiltä. Yhdistyksen lauantaina julkistaman selvityksen mukaan oikeuskomiteat esimerkiksi langettavat yhteisöstä eroavalle tai erotetulle jäsenelle karttamisrangaistuksia, jolloin omaisia vaaditaan katkaisemaan yhteydenpito tähän henkilöön. Rangaistukset voivat olla henkisesti hyvin rankkoja.

Henriksson ei ota suoralta kädeltä kantaa siihen, pitäisikö uskonnolliset komiteat kieltää.

– Tietenkään ei Suomessa voi olla niin, että meillä on joku tästä yleisestä oikeuslaitoksesta oleva toinen järjestelmä, joka välittää rangaistuksia.

– Myös uskonnollisissa yhdyskunnissa on äärettömän tärkeää kunnioittaa yksilöiden perusoikeuksia ja vapauksia. Ja myös sisällään miettiä omia käytäntöjään ja tapojaan yksilön kunnioittamisen kannalta, Henriksson sanoo.

Ministeri neuvoo tekemään poliisille rikosilmoituksen, mikäli kokee tulleensa kohdelluksi vastoin Suomen lainsäädäntöä. Hänen mukaansa viime kädessä tuomioistuin voi ratkaista, ovatko uskonnollisen komitean toimet olleet laittomia vai laillisia.

Henrikssonin mukaan oikeusministeriön virkamiehet perehtyvät selvitykseen tarkemmin ensi viikolla.

Asia kuuluu myös opetus- ja kulttuuriministeriölle, joka vastaa uskonnonvapauslainsäädännöstä ja uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista. Henriksson aikoo keskustella aiheesta kirkkoasioista vastaavan ministerin Päivi Räsäsen (kd.) kanssa.