Koe uusi yle.fi

Saraste vetää väkeä Berliinissä – kuulu konserttitalo täyttyy kolmena iltana

Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste esiintyy parhaillaan Berliinin kuulussa Konzerthausissa kolmena iltana peräkkäin. Saraste johtaa konserttitalon omaa orkesteria, ja ohjelmassa on saksalaisia erityisesti ihastuttanut tulkinta Anton Brucknerin Sinfonia Nr. 3:sta.

kulttuuri
Jukka-Pekka-Saraste.
Kapellimestari Jukka-Pekka Saraste harjoituksissa Finlandia-talossa vuonna 2011.. Jyrki Valkama / Yle

Jukka-Pekka Saraste kertoo Yle Uutisille työskentelevänsä edelleen Kölnissä, yleisradioyhtiö WDR:n Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

– Olen tehnyt töitä Kölnissä jo vuodesta 2010, hän sanoo.

Sarasteelle yleisradioyhtiön sinfoniaorkesterin johtaminen on tuttua, sillä hän työskenteli myös Ylen RSO:n eli Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina vuosina 1987–2001.

Berliinin-konsertteja on mainostettu jo pitkään Sarasteen julisteilla ympäri kaupunkia. Ohjelmassa on koko viikonlopun, perjantaista sunnuntaihin, Witold Lutoslawskin Sinfonia Nr. 3 sekä Anton Brucknerin Sinfonia Nr. 3 d-molli (vuoden 1877 versio).

Sarasteen jälkeen maanantaina Konzerthausin korokkeelle kiipeää Daniel Barenboim.

Suomalaiskapellimestarit Saksassa kysyttyjä

Erinomaista saksaa puhuva Saraste sai vastailla perjantain konsertin jälkeen myös yleisön kysymyksiin Berliinin Konzerthausin musiikkiklubilla. Paikalla oli useitakin Bruckner-faneja, joiden kysymykset suomalaiskapellimestarille olivat hyvinkin yksityiskohtaisia.

Osa yleisöstä kävi kiittämässä henkilökohtaisesti Sarastetta Bruckner-tulkinnasta ja myös valokuvauttamassa itsensä kapellimestarin kanssa.

Saksalaisia kiinnosti jälleen myös se, miksi Suomesta on tullut niin monta maailmanmaineeseen yltänyttä kapellimestaria. Saraste sai kertoa tutun tarinan Helsingin Sibelius-akatemian ja Jorma Panulan vetämän kapellimestariluokan opetuksen tasosta.

– Suomessa on myös asukaslukuun nähden myös paljon orkestereita, joita oppilaatkin pääsevät meillä johtamaan, Saraste hämmästytti saksalaisia.

Berliinissä on lyhyen ajan sisään esiintynyt useampikin klassisen musiikin suomalaistähti.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johti Berliinin Filharmoniassa Lontoon filharmonista orkesteria viime syyskuussa, ja tammikuun lopulla 2014 Berliinin Filharmonikot esitti myös säveltäjä Magnus Lindbergin Kraft-teoksen säveltäjän itsensä toimiessa pianistina.

Jukka-Pekka Saraste esiintyy Berliinissä seuraavan kerran jo syyskuussa, kun hän konsertoi Berliinin musiikkijuhlilla WDR:n sinfoniaorkesterin kanssa.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kehitysyhteistyö

Ebolahautajaisten kokki sai ammatin suomalaisten rahoilla – sitten rahat ehtyivät, ja nyt Sierra Leonessa sammutellaan valoja

Jussi Halla-aho

Jussi Halla-aho väleistään sinisten Sampo Terhoon: Vaikea puhua väleistä, ei ole puhuttavaa

Sininen tulevaisuus

Sininen tulevaisuus aloittaa poikkeuksellisen puoluekokouksen – Paikka puoluekentästä haussa

Sosiaalityö

Syömishäiriö ja masennus olivat koitua Christian Liliuksen kohtaloksi – moniongelmaisten auttamiseksi haetaan valtakunnallista hoitomallia