1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsalaiselle pikkukylälle miljoonien arvoinen perintö

Ruotsalaisessa Övedin kylässä asuu 309 asukasta. He ovat saaneet 22 miljoonan kruunun suuruisen perintölahjoituksen.

Aatelinen näyttelijätär ja kravattitehtailija ovat jättäneet skånelaiselle pikkukylälle miljoonien kruunujen arvoisen perinnön, kertoo sanomalehti Sydsvenskan (siirryt toiseen palveluun). 309 asukkaan Övedin kylä saa lapsettomalta pariskunnalta 22 miljoonaa kruunua eli lähes 2,5 miljoonaa euroa.

Rahoja on tarkoitus jakaa ensisijaisesti stipendeinä opiskelijoille, mutta myös vammaisille, sairaille ja muille tarvitseville sekä näiden ryhmien parissa työskenteleville järjestöille. Rahoja voi jakaa vain Övedin nykyisille tai entisille asukkaille, tai niille, jotka ovat käyneet koulua kylässä.

Perintöä hoitaa säätiö, ja perinnön tuotto jaetaan joka vuosi. Rahat on sijoitettu vakaisiin ruotsalaisyrityksiin, joten tuoton odotetaan kasvavan tulevina vuosina.

Lahjoituksen takana ovat vapaaherratar Mary-Anne Gyllenstierna, joka teki uran mallina sekä näyttelijänä, ja hänen aviomiehensä Bertil Weitz. Kumpikin syntyi Malmössä, mutta Mary-Anne Gyllenstierna vietti lapsuutensa kesiä Övedin kylässä vanhempiensa kanssa.