1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Äärimmäisen harvinainen peikkohai jäi kalastajien verkkoon Floridassa

Kyseessä on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun kukaan on nähnyt tätä harvinaista haita.

Äärimmäisen harvinainen, vaaleanpunainen, kärsäkäs peikkohai jäi kalastajien verkkoon Meksikonlahdella Floridassa, sanomalehti The Telegraph (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun kukaan on nähnyt kyseistä haita.

– En edes tiennyt, mikä se oli. En saanut mittanauhaa esille, koska otuksella oli niin häijyt hampaat. Niillä voi tehdä todellista vahinkoa, kalastaja Carl Moore kertoo harvinaisesta kohtaamisesta.

Kalastaja otti haista kuvia (siirryt toiseen palveluun) ja päästi sen takaisin mereen. Miamin yliopiston tutkija, meribiologi David Schiffman ei ollut uskoa korviaan, kun hän kuuli havainnosta.

– Aluksi en ollut varma, voiko tällaista edes tapahtua. Mutta kun näin valokuvat, totesin, että kyseessä on kiistattomasti peikkohai, Schiffman sanoo The Telegraphissa.

Hän ei ollut uskonut, että peikkohain voisi nähdä Floridan vesissä. Kyseessä on vasta toinen kerta, kun haista tehdä havainto Meksikonlahdella. Siitä on joitakin havaintoja Japanin vesiltä.

Tutkijat tietävät hailajista vähän. Se elää hyvin syvissä vesissä, ja sitä kutsutaan usein "eläväksi fossiiliksi". 

Kuvan perusteella tutkijat ovat arvioineet, että hai oli vähintään 5,5-metrinen ja naaras. Yksilö oli pidempi kuin aiemmin havaitut saman lajin edustajat. Tutkijat eivät tiedä, kuinka pitkäksi laji voi kasvaa tai kuinka vanhaksi se elää.