1. yle.fi
  2. Uutiset

Yllättävä tutkimustulos: Ympäristötekijöiden vaikutus autismiin huomattava

Autismin syytä on pidetty jopa 90-prosenttisesti perinnöllisenä, mutta uuden tutkimuksen mukaan ympäristötekijöiden vaikutus on jopa 50-prosenttinen.

tiede

Ympäristötekijöillä on huomattavasti suurempi vaikutus autismin puhkeamiseen kuin mitä tähän mennessä on luultu, erittäin laaja ruotsalais-brittiläis-amerikkalainen tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa on tarkasteltu kaikkien Ruotsissa vuosina 1982–2006 syntyneiden lasten tietoja, sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Heitä on yli kaksi miljoonaa, ja lapsista noin 14 500:lla on diagnosoitu autismispektrumin häiriö.

Autismin syytä on pidetty jopa 90-prosenttisesti perinnöllisenä, mutta uuden tutkimuksen mukaan ympäristötekijöiden vaikutus on jopa 50-prosenttinen.

– Olemme todenneet, että yksittäistä yksilöä koettelevat ympäristötekijät ovat merkittävämpiä kuin ympäristötekijät, jotka lapsi jakaa perheen kanssa, esimerkiksi elintapojen kautta, biostatistikko Sven Sandin Karoliinisesta instituutista kertoo SvD:lle.

Syinä infektiot, lääkitys, komplikaatiot?

Ruotsalais-brittiläis-amerikkalaiset tutkijat eivät ole pystyneet kartoittamaan autismin syitä tyhjentävästi. Heidän mukaansa vaikuttavia ympäristötekijöitä kannattaa kuitenkin etsiä esimerkiksi sikiöajan infektioista, äidin raskauden aikana käyttämästä lääkityksestä tai kompikaatioista synnytyksen yhteydessä.

– Autismin syy on yhä arvoitus, mutta voimme nyt kertoa, mistä muiden tutkijoiden kannattaa jatkaa, Sven Sandin huomauttaa.

Autismin tutkimus on 1970-luvulta lähtien keskittynyt autismia aiheuttavan geenin etsimiseen, koska sen syyn on uskottu olevan perinnöllinen. Autismin täysin selittävää geeniä tai geenejä ei kuitenkaan ole pystytty kartoittamaan.

Sisaruksilla kohonnut riskiä sairastua

Ruotsalais-brittiläis-amerikkalaisessa tutkimuksessa perheenjäseniä verrattiin pareittain: yksi- ja kaksimunaisia kaksosia, sisaruksia, sisaruspuolia ja serkkuja. Tutkijat pystyvät siksi myös ensimmäistä kertaa arvioimaan, kuinka suuri vaara perheen seuraavalla lapsella on sairastua autismiin.

Koko väestöstä noin yksi sadasta lapsesta sairastuu johonkin autismispektrumin häiriöön. Jos vanhemmalla sisaruksella on autismi, seuraavan sisaruksen riski sairastua on kymmenkertainen, sisarpuolen riski on kolminkertainen ja serkun kaksinkertainen.

Autismispektrumin häiriöt ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä. Tutkijat ovat epäilleet syyksi esimerkiksi koeputkihedelmöityksiä ja sitä, että lapsia tehdään yhä vanhempana. Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan tekijät eivät riittäisi selittämään autismin yleistymistä.

– Ne voivat olla osatekijöitä, mutta moni muukin seikka vaikuttaa, Sven Sandin sanoo SvD:lle.

Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin, brittiläisen Kings Collegen ja amerkkalaisen Mount Sinain lääketieteellisen koulun tutkijoiden tekemä tutkimus on julkaistu lääketieteen aikakauslehti Jamassa (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi