1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Odessan hallintojohtaja: "Voitamme yhdessä separatistit – hurraa!"

Ukraina-mieliset ovat joukoittain liikkeellä Odessan keskustassa. Tunnelmat ovat Ylen Erkka Mikkosen mukaan jännittyneet, ja joukossa on pampuin varustautuneita henkilöitä.

Ukraina
Väkijoukkoa rakennuksen edessä.
Erkka Mikkonen / Yle

Odessan poliisitalon edustalle on kokoontunut satojen Ukraina-mielisten ihmisten joukko sunnuntai-iltana, Ylen toimittaja Erkka Mikkonen kertoo. He ovat tapaamassa uutta Odessan alueen sisäministeriön hallintojohtajaa. Tämä on puhunut väkijoukolle ukrainaksi.

– Tulen Kiovan Maidanilta. Olemme kaikki samanarvoisia. Voitamme yhdessä separatistit. Hurraa! hallintojohtaja Ivan Katerintšuk sanoi.

Tunnustettuaan Kiovan hallituksen värejä, hallintojohtaja korosti kansan yhtenäisyyttä ja yritti rauhoitella väkijoukkoa, jossa oli myös pampuin aseistautuneita ja kommandopipoisia ihmisiä.

Hän ilmoitti, että perjantain tapahtumat tutkitaan puoluettomasti, ja kaikkia syyllisiä rankaistaan. Entinen hallintojohtaja erotettiin perjantain levottomuuksien vuoksi.

Paikalla ollut Erkka Mikkonen kertoo, että tilanne oli jännittynyt.

Monisatapäinen Ukraina-mielisten joukko on nyt lähtenyt marssimaan poliisitalolta kohti ammattiliittojen taloa, joka tuhopoltettiin perjantaina. Ei ole selvää, mitä joukko aiko tehdä siellä. Tuhopoltossa kuoli lähes 40 ihmistä, joista suurin osa oli Venäjä-mielisiä.

Aiemmin päivällä Venäjä-mieliset olivat koolla toisen poliisitalon edustalla. He tunkeutuivat poliisiaseman portin läpi pihalle, rikkoivat ikkunoita ja vaativat perjantaina pidätettyjen tovereidensa vapauttamista. Poliisi vapauttikin kaikki 67 pidätettyä väkijoukon rauhoittamiseksi.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi