80-luvulla Suomeen adoptoidun lapsen tarina herättää huomiota Taiwanin mediassa – epäiltiin ihmiskaupan uhriksi

Taiwanin tiedotusvälineet kertovat Suomeen lapsena adoptoidun Conny Wiikin löytäneen biologisen äitinsä. Wiikin adoptio oli täysin laillinen, mutta kymmenien taiwanilaislasten epäillään joutuneen 1980-luvun alussa ihmiskaupan uhriksi ja ulkomaille.

Ulkomaat

Taiwanilaiset tiedotusvälineet ovat uutisoineet Suomeen Taiwanista lapsena adoptoidun Conny Wiikin yrityksistä etsiä biologista äitiään.

Tänään The China Post -sanomalehden verkkoversiossa kerrotaan 33-vuotiaan uusikarlepyyläisen kettutarhaajan löytäneen biologisen äitinsä Taiwanista. Etsintä kesti kuusi vuotta, ja siinä auttoivat Taiwanin Taipein Suomen-edustusto, Taiwanin poliisi ja paikalliset tiedotusvälineet.

Wiik oli antanut paikallisen median ja poliisin käyttöön muutamia valokuvia vauva-ajaltaan. Yhdessä kuvassa vauvaa kantaa nainen, jonka poliisi tunnisti Taiwanin pohjoisessa Taoyanin maakunnassa sijaitsevan Guishanin asukkaaksi. Paikallisen poliisin mukaan valokuva auttoi biologisen äidin etsinnässä, mutta ratkaisevaa oli äidin suostumus dna-testeihin sukulaisuuden selvittämiseksi. Testit varmistivat naisen Wiikin biologiseksi äidiksi.

– Olen todella iloinen ja innoissani, Wiik kertoi The China Postille tunnelmiaan.

Wiik syntyi Taiwanissa vuonna 1980. Wiikin ollessa taaperoiässä suomalainen perhe adoptoi hänet. Toden teolla biologisen äidin etsintä alkoi, kun Wiikille syntyi oma tytär.

The China Post kertoo Wiikin adoption olleen täysin laillinen. Lehti kuitenkin kertoo, että 80-luvun alussa kymmeniä taiwanilaislapsia myytiin laittomasti ja kuljetettiin Australiaan, Ruotsiin, Yhdysvaltoihin ja Suomeen. The China Postin mukaan ihmiskaupparinki hajotettiin vuonna 1982, mutta monet lapsista – jotka nykyään ovat aikuisia – ovat viime aikoina alkaneet etsiä vanhempiaan.

Viime maaliskuussa sanomalehti Taipei Times uutisoi (siirryt toiseen palveluun), että biologista äitiään etsivä Wiik olisi saattanut olla ihmiskaupan uhri. Taiwanilaismedian mukaan myös kaksi muuta Suomeen adoptoitua taiwanilaisnaista etsii paraikaa biologisia äitejään.