1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ruohonen-Lerner: Nato on vaihtoehto

Nato-yhteensopivuus on henkivakuutus, sanoi perussuomalaisten kansanedustaja ja eurovaaliehdokas Pirkko Ruohonen-Lerner Yle Radio 1:n Ykkösaamun eurovaalitentissä. Ukrainan kriisi on muuttanut hänen omia käsityksiään Natosta.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Pirkko Ruohonen-Lerner. Kuva: Yle

Ruohonen-Lerner sanoo, että Ukrainan kriisi on muuttanut hänen omia käsityksiään Natosta.

– Suomen ilmavoimissa ja maavoimissa on viimeiset 20 vuotta hankintoja käsittääkseni tehty sillä tavalla, että olemme Nato-yhteensopivia.

– Sehän on tavallaan henkivakuutus Suomelle, että jos tulee tiukkoja paikkoja, niin näen, että Nato on varteenotettava vaihtoehto, vaikka se ei nyt ihan tämän päivän asia ole.

Perussuomalaisten europarlamentaarikko Sampo Terho oli parlamentissa esittelijänä alkuvuodesta mietinnössä, joka koskee ohjuskilpeä Euroopalle. Mietinnössä kehitetään EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa EU:n ja Naton välillä sovitun strategisen kumppanuuden puitteissa.

Humanitaarisen maahanmuuton lieveilmiöitä ei voi hyväksyä

Euroopan Unionin maahanmuuttokysymyksessä Ruohonen-Lerner haluaa selvittää, kuinka voidaan puuttua vapaan liikkuvuuden lieveilmiöihin.

– Perussuomalaiset kannattavat työperäistä maahanmuuttoa. Jos ihmisellä on työpaikka ja asunto valmiina, ja sitten on ammattitaitoa, ja tulee tänne Suomeen tekemään, niin ei siinä mitään, tervetuloa.

– Sitten on tämä humanitaarinen maahanmuutto ja siihen liittyvät lieveilmiöt, niin sitä me emme voi hyväksyä. Me nähdään nyt tuolla kaduilla romanikerjäläisiä. Aika harva suomalainen kannattaa sellaista maahanmuuttoa, että tänne tulee romanikerjäläisiä, sanoo Ruohonen-Lerner.

Kuuntele koko haastattelu: Ykkösaamu Yle Areenassa