Jarkko: Kyynärpäähän tatuoitaessa tuntuu kuin herhiläispesä hakkais

Jarkko Oksmanin ensimmäinen tatuointi oli kihlasormus, joka jäi muistoksi nimettömään vaikka parisuhde päättyi. Tämä ei silti lannistanut miestä vaan hän on lähtenyt teettämään uutta tatuointia, joka peittää miltei koko ylävartalon. Tatuointien suosio näkyy myös niiden poistamisen yleistyessä, mutta plastiikkakirurgi Antti Koski on sitä mieltä, että jos tatuoinnin ottaa, niin se olisi kannettava loppuelämän ajan.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Joensuulainen Jarkko Oksman, 34, on kokenut tatuointien pysyvyyden niin hyvässä kuin pahassakin. Jarkko on lähtenyt toteuttamaan mittavaa, miltei koko yläruumiin peittävää tatuointiprojektia vaikka hänen ensimmäinen tatuointinsa kaduttaa.

– Ensimmäinen tatuointi on tämmönen surullisenkuuluisa kihlasormus. Suhde ei jatkunut, mutta tatuointi on nyt muistona tuossa ja se kertoo elämästä, että tälleen on tapahtunut, naurahtaa Jarkko.

Jarkon tatuoinneista kaikki peittyvät pitkähihaisen kauluspaidan alle, paitsi kihlasormus.

Ensimmäinen tatuointi on tämmönen surullisenkuuluisa kihlasormus. Suhde ei jatkunut, mutta tatuointi on nyt muistona tuossa.

Jarkko Oksman

– Tämä isompi projekti lähti siitä, että tehtiin kummatki olat ekana ja nyt on tarkotus tehdä kummanki käden hihat, rintakehä ja sitten selkä. Tämä tatuointi on henkilökohtainen ja se kertoo minusta. Tässä nyt näkyy susia, vuoria, rinteitä ja sitten on minotaurusta, Jarkko kertoo.

Rahasummat vaihtelevat kuvion, ihoalueen, työajan ja tatuoijan mukaan. Tatuointeihinsa tähän mennessä kulunutta summaa Jarkko ei tahdo paljastaa.

– Ei paljoo, mut jonnii verran. Rahasummaa en kehtaa sannoo, Jarkko naureskelee.

Tribaalivillitys alkaa olla jo ohi

Ammattitatuoijalta kannattaa varata aika hyvissä ajoin. Joensuulaisessa La Escobar Familia -tatuointistudiossa tatuointiajat täyttyvät nopeasti ja tietylle tatuoijalle saattaa olla jopa yli puolen vuoden jono. Alunperin Lieksasta kotoisin oleva Inkku Escobar on toinen liikkeen omistajista ja hän näkee tatuoinnit ihotaiteena.

– Tribaalivillitys alkaa olla jo ohi ja tekstejä menee tällä hetkellä aika paljon. Sitä on hirmu vaikee sanoa minkälaisia otetaan eniten, ideoita on niin paljon kuin on ihmisiäkin, toteaa Inkku.

Tietyissä tilanteissa tatuoija voi kieltäytyä tekemästä asiakkaalle tatuointia.

– Alaikäisille ei lähetä tekemään tatuointeja, eikä päihtyneille tai sekaville. Ei tehdä myöskään jos asiakkaalla on veriteitse tarttuvia tauteja, Inkku kertoo.

Ammattimainen tatuoija tietää mitä tekkee ja osaa kertoa asiakkaalle millä tavalla kuva olis parasta toteuttaa.

Inkku Escobar

Inkku suosittelee tutustumaan tatuoijan portfolioon etukäteen, jotta on tiedossa millaista jälkeä kyseinen artisti tekee. Mielellään hän ei lähettäisi ketään vasta-alkajalle vaikka myöntääkin, että jostain se työnteko tatuoijankin on aloitettava.

– Ammattimainen tatuoija tietää mitä tekkee ja osaa kertoa asiakkaalle millä tavalla kuva olis parasta toteuttaa. Pieneen kipuun kannattaa varautua, mutta siihen vaikuttaa jokaisen oma kipukynnys. Se pitää jokaisen itse kokea, toteaa Inkku.

Poiston jälkeen arpia ja varjokuvia

Tatuointikulttuuri Suomessa on kokenut monenlaisia muutoksia ja vaikka tatuoinnit mielletään nykyään helpommin taiteeksi kuin kapinoinniksi, niin silti ne herättävät ristiriitaisia tunteita. Tatuoinnit ovat itseilmaisun keino, jotka tuovat usein perusteellisen harkinnan ja ammattimaisen toteutuksen yhdistyessä paljon iloa kantajalleen. Pahimmillaan tatuoinnit voivat vaikuttaa työnsaantiin ja ihmisen kohteluun.

Osa tatuoinnin ottaneista katuu päätöstään myöhemmin. Tällöin voi turvautua tatuoinnin korjaukseen tai peittämiseen uudella tatuaatiolla tai poistamiseen laserilla tai leikkauksella. Joensuussa Lääkärikeskus Itellä työskentelevä plastiikkakirurgi Antti Koski on työnsä puolesta tekemisissä erityisesti tatuointien poiston kanssa.

– Potilaat, joilla on syystä tai toisesta hankittu tatuaatio, jonka he haluavat pois, hakeutuvat mun vastaanotolle. Laserpoistoja tehdään, mutta mä teen sen kirurgisesti eli leikkaan sen kyseisen ihoalueen ja siitähän jää arpi. Potilaat, jotka mulle on hakeutunu on sanoneet, että kaikki ei aina lähde laserilla pois eli saattaa jäädä varjokuva, Koski kertoo.

Tatuoinnin poistoon vaikuttaa kuvion sijainti ja koko kun kyseessä kirurginen operaatio. Plastiikkakirurgi Antti Koski ei lähde poistamaan tatuointeja kevyin perustein.

Jos sen päättää hankkia, niin mun mielestä ois lähtökohtasesti niin, että sen myös sitten kantaa loppuelämän.

Antti Koski

– Henkilökohtaisesti mun mielestä tatuaatio on jokaisen ihmisen yksityisasia. Jos sen päättää hankkia, niin mun mielestä ois lähtökohtasesti niin, että sen myös sitten kantaa loppuelämän. Kyl mä poistan niitä, mut en mä nyt mitenkään hirveen innoissani siitä ole ja kyl mä aina yritän keskustella potilaan kanssa, et mikä se poiston todellinen syy on, kertoo Koski.

Joensuun keskussairaalassa sairaanhoitaja voi tehdä tatuaation, jos kyseisellä toimenpiteellä haetaan ennen sairastumista ja sitä seuranneita hoitoja edeltänyttä ulkonäköä. Esimerkiksi rintasyöpään sairastuneelle tehtävän rintarekonstruktion yhteydessä voidaan toteuttaa kestopigmentointi.

– Siinä tavallaan yritetään palauttaa se entinen ulkonäkö. Nännihän pystytään kirurgisesti rakentamaan, mutta se rusehtava väri täytyy aikaansaada tatuaatiolla. Potilaista useimmat tahtovat sen, toteaa Koski.