Valtaosa tapaturmista sattuu kotona – asiantuntijan vinkit ensiapuun

Ensiapupakkaus ja valmistautuminen. Niillä pääsee tapaturman sattuessa pitkälle neuvoo Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Ylen aamu
Kristiina Myllyrinne Aamu-tv:ssä.
Tapaturmatilastojen mukaan koti on vaarallinen paikka. Miten kodissa koheltamista voisi vähentää ja mitä tehdä, jos jotakin kuitenkin tapahtuu. Kristiina Myllyrinne, asiantuntija Suomen Punaisesta Rististä neuvoo.

Valtaosa tapaturmista sattuu kotona. Niinpä ensiapupakkauksen olisi hyvä olla helposti käsillä. Ensiapupakkauksesta tulisi löytyä vähintään sidetarpeita.

– Tyypillisiä kotona sattuvia tapaturmia ovat kaatumiset, kompastumiset, pienet haavat ja pienet palohaavat, kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Suomen Punaisen Ristin ensiavun asiantuntija Kristiina Myllyrinne.

Haavaa sitoessa kannattaa muistaa paine sidoskohtaan. Ilman kunnollista painetta vuoto ei tyrehdy, Myllyrinne muistuttaa. Myös haavan puhdistamisesta on tärkeää huolehtia.

Lapsiperheissä ylimääräisiä sydämenlyöntejä aiheuttavat usein suuhun päätyneet ylimääräiset vierasesineet. Jos lapsi on niellyt jonkin esineen, tulee hieman etukenossa olevaa lasta lyödä kämmenellä lapaluiden väliin viisi kertaa.

– Jos se ei helpota, niin sitten soitto hätänumeroon, Myllyrinne neuvoo.

Pahimmassa mahdollisessa tapauksessa ensiavun antaja joutuu turvautumaan painelu-puhalluselvytykseen (PPE). Elvytystä kannattaa jatkaa ambulanssin tuloon asti. Painelu-puhalluselvytyksen tarkoituksena on ylläpitää elimistön verenkiertoa ja turvata hapen saanti. Suositusrytmi on 30 painallusta rintalastaan ja kaksi puhallusta.

– Painallusten on hyvä olla voimakkaita ja tiheitä. Puhalluksessa muistetaan pitää kiinni elvytettävän nenästä ja varmistaa, että happi pääsee kulkemaan.

Myllyrinne muistuttaa, että tauotta jatkettu elvytys edesauttaa uhrin selviytymistä.