Julkkikset boikotoivat luksushotelliketjua Brunein sharia-lain takia

Muun muassa Virgin-ketjun perustaja Richard Branson, brittikuuluisuudet Stephen Fry ja Sharon Osbourne ja yhdysvaltalainen Ellen DeGeneres ovat ilmoittaneet boikotoivansa Dorchester Collection -hotelliketjua, jolla on kytköksiä Brunein sulttaaniin.

Ulkomaat

Joukko julkisuuden henkilöitä Britanniassa ja Yhdysvalloissa uhkaa boikotoida Brunein sulttaaniin Hassanal Bolkiahiin kytköksiä omaavaa hotelliketjua, koska maassa on päätetty ottaa käyttöön islamilainen sharia-laki.

Muun muassa Virgin-ryhmän perustaja, brittiliikemies Richard Branson on ilmoittanut boikotoivansa Dorchester Collection -hotelliketjua, jolla on hotelleja sekä Yhdysvalloissa että Britanniassa.

Branson sanoo Twitter-viestissään, etteivät Virginin työntekijät eikä hänen perheensä yövy hotelliketjussa ennen kuin sulttaani noudattaa ihmisoikeuksia.

Boikottiin ovat kehottaneet myös muun muassa brittiläinen näyttelijä, kirjailija ja ohjaaja Stephen Fry, brittiläinen manageri ja tv-juontaja Sharon Osbourne ja yhdysvaltalainen näyttelijä, koomikko ja juontaja Ellen DeGeneres.

Yhdysvaltalaisryhmittymä Feminist Majority Foundation on ilmoittanut vetävänsä vuotuisen palkintojenjakotilaisuutensa pois ketjun Beverly Hillsistä sijaitsevasta hotellista.

Dorchester Collectionin omistaa Brunei Investment Agency, joka on maan valtiovarainministeriön alainen itsenäinen säätiö.

Sulttaani ilmoitti viime keskiviikkona, että Bruneissa otetaan asteittain käyttöön sharia-lain mukaiset kovat rangaistukset. Esimerkiksi homoseksuaalisesta seksistä, aviorikoksesta ja raiskauksesta rangaistaan kivitys-kuolemantuomiolla. Myös jumalanpilkasta rangaistuksena on kuolema.

Ilmoitus on herättänyt ankaraa arvostelua Bruneissa ja ulkomailla. Huolensa ovat esittäneet niin YK:n ihmisloikeustoimisto kuin ihmisoikeusjärjestötkin.

Human Rights Watchin Aasian osaston varajohtaja luonnehti viime viikolla Brunein päätöstä paluuksi keskiaikaisiin rangaistuksiin.

Sulttani on puolustanut päätöstään islamin vahvistamisella sekä maan suojelemisella ulkopuolisilta vaikutteilta.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset