Töiden ulkoistaminen valtaa alaa myös maatiloilla

Omalla kalustollaan muiden tilallisten pelloilla urakoivat rahtikylväjät ovat täystyöllistettyjä kevään kylvöjen aikaan.

talous
Traktori ajaa pellolla
Kati Rantala / Yle

Pienellä maatilalla on vaikea pitää yllä kallista ja ajanmukaista konekantaa. Kun peltotyöt on kuitenkin pakko hoitaa, kääntyy moni tilallinen rahtikylväjän puoleen. Porilainen Tommi Salonen on toistakymmentä vuotta tehnyt töitä yrittäjänä, joka kiertää omalla kalustollaan eri tiloilla tekemässä peltotyöt.

– Työt ovat tässä 13 vuoden aikana lisääntyneet. Tilakoot ovat kasvaneet ja isännät käyvät nykyään enemmän myös muissa töissä, Salonen selventää.

Monille tilalllisille rahtikylväjän käyttäminen on kylmää matematiikkaa.

Kustannuskurimus heijastuu minuun ihan samalla lailla kuin kaikkiin muihinkin. Ei tässä voi kukkoilla, että rahaa tulisi ovista ja ikkunoista, ei todellakaan.

Tommi Salonen

– Se on hyvin kallista ostaa uutta kalustoa. Se on halvempaa ottaa rahtimies kuin ostaa uusi kone pelloille.

Rahtikylväjäkään ei pääse rikastumaan

Tommi Salonen ehtii kevään aikana hoitamaan peltotyöt 350 hehtaarin alalta. Peltotilkkujen ollessa pieniä on Salosen koneet paljon myös "ylhäällä".

– Ensi viikon puolella pitäisi olla minun osaltani kaikki kylvössä. Viikon parin päästä, jos tulisi sateita tai 20 astetta lämmintä niin sitten kaikki olisi hyvin.

Useimpien muiden alojen tapaan maatalous on niin sanotussa kustannuskurimuksessa. Tämä vaivaa myös rahtikylväjiä.

– Kyllä rahtimies on samoissa vaikeuksissa. Kustannuskurimus heijastuu minuun ihan samalla lailla kuin kaikkiin muihinkin. Ei tässä voi kukkoilla, että rahaa tulisi ovista ja ikkunoista, ei todellakaan, Salonen paaluttaa.