Hyppää sisältöön

Ringa Ropo ponnistaa naisenergiaa nyt käsipalloseura Cocksiin

Riihimäen Cocksin toiminnanjohtajana maanantaina aloittanut Ringa Ropo toivoo käsipallolle laajempaa näkyvyyttä. Ropo itse innostui lajista nähtyään vauhdikasta peliä. Hän toivottaakin yleisön nimenomaan otteluita seuraamaan, sillä pelit ovat parasta paikan päällä, tuumaa Ropo.

Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Ensimmäisenä työpäivänä tuore toiminnanjohtaja Ringa Ropo kuvaa tunnelmiaan näin:

– Aivan mielettömän hienot fiilikset. Tottakai on jännittyneisyyttä ja on asioita, joita ei tiedä, mutta odottavana olen, mitä kaikkea tulee tapahtumaan. Olen hirveän innostunut! Käsipallo ei sinänsä eroa mitenkään suomalaisen urheiluseuran toiminnasta, samat lainalaisuudet siellä toimii. Tämä on upea mahdollisuus päästä työstämään asioita ja tekemään juttuja.

– Peräänkuulutan paljon innostuksen ja urheilun palon näkymistä, huomioiden silti tiettyjä perusasioita, kuten vapaaehtoistoiminta, jota ilman ei mitään tapahdu. En urheilusektoriin puutu, valmentajat ovat erikseen, mutta niillekin, jotka eivät halua tai pääse huipulle saakka, pitäisi löytyä paikka ja polkuja huoltajina, toimitsijoina tai valmentajina, minkä seuratoiminta mahdollistaa.

Käsismutsista käsistoiminnanjohtajaksi

Riihimäen Cocks on perustettu 1973 ja harrastajia lähes 400 lapsista aikuisiin ja edustusjoukkue 2000-luvun menestyksekkäin.

– Minut haettiin tähän tehtävään, puheenjohtaja Jari Viita soitti tammikuussa ja alettiin keskustella eri vaihtoehdoista. Olin silloin juuri aloittanut uudessa työpaikassa enkä halunnut lähteä soitellen sotaan.

– Minut on nähty Cocksin erilaisissa tapahtumissa ja peleissä mukana. Viime syksyn jälkeen, kun oma poikani Juuso ryhtyi pelaamaan, niin sitä kautta itse hurahdin. Innostuin hirveästi ja voi olla, että ääni on kuulunut siellä, Ropo nauraa.

– Olen ollut mukana kesälajeissa ja nyt enemmän talvipuolella, jotain ajatuksen muutosta täyty tehdä, mutta vetovastuussa olen vetänyt urheilukouluja ja järjestänyt kisoja, valmentanut ja hoitanut luottamustehtäviä jo 10 vuoden ajalta, tiedän koko kirjon ja sen takia olenkin niin innoissani. Monta kertaa luottamustoimessa miettii, miksi ei tehtäisi niin tai näin, ja olen aiemminkin ottanut härkää sarvista.

Käsipallo on parasta paikan päällä

Ringa Ropon mielestä Cocksissa tehdään jo nyt paljon hyviä asioita.

– Ei tarvitse hirveästi muuttaa mitään. Esimerkiksi nuorisotoiminnassa Jaakko Horell on ollut palkallisena junioripäällikkönä jo vuoden ajan. Tulen organisoimaan asioita, että tehdään järkeviä asioita eikä tuhlata voimavaroja. Eikä kaikkea yhdellä hetkellä, vaan tehdään pitkän tähtäimen suunnitelmia myös.

– Toivon, että pystyn avaamaan ovia ja mahdollistamaan sen toiminnan, mitä nyt tehdään. Rahoitukseen joudun kiinnittämään huomiota, siellä on jo nyt ihan hyviä sponsoreita ja se sopimukset katsotaan, mutta täytyy siinäkin olla järkevä, kertoo Ropo.

Ropo haluaa puhua myös koko käsipallon puolesta.

– Toivon, että ihmiset tulisivat paikan päälle katsomaan, mitä käsipallo on. En itsekään tajunnut, miten intensiivistä, voimakasta ja nopeaa se on, täynnä erilaisia tilanteita, nopeita nousuja, paljon maaleja ja paljon tapahtumia, ja se ei välity television välityksellä ollenkaan. Hurmaannuin siitä ja tätä haluaisin viestittää eteenpäin ja tehdä käsipalloa tunnetuksi ympäri Suomen - mutta yksinään Cocks ei sitä tee, vaan siihen tarvitaan muitakin seuroja mukaan, Ropo muistuttaa.

– Meillä on Riihimäelläkin vielä tekemistä: fanikulttuuri on eittämättä olemassa siellä ja se pitäisi saada paremmin jalkautumaan, pitää huolta faneista otteluissa ja otteluiden väleissä.

Nuorisotyöhön satsattava

Edustusjoukkueen runkosarjan voitto ja finaalit edessä - Cocksia kelpaa esitellä. Nuorisotyöhön pitää silti jatkuvasti panostaa, sanoo Ropo.

– Haluan osoittaa, että Cocksissa tehdään laadukasta ja ammattimaista toimintaa kaikilla tasoilla. On pakko sanoa käsismutsina, että perheeseen tuli sunnuntaina SM-pronssia C-poikien joukkueessa Siuntiossa, lisäksi B-pojille tuli kultaa eli hyviä siemeniä on kasvamassa. Paljon on tekemistäkin, tyttöjoukkueita on vähän ja harrastajamäärä pientä. Tosin, täytyy ymmärtää, että seinät tulevat vastaan, jos kovasti kasvetaan eli paikat, missä lajia harrastetaan.

– Näen seuran tulevaisuuden erinomaisena: moni asia on loistavaa, mutta seuratoiminta on laajaa ja moni asia pitää panna paikalleen. Tyttöjoukkueita lisää, mitaleja tulee, mutta ennen kaikkea menestyksen tae on laadukkaassa nuorisotoiminnassa, että löytyy omia pelaajia. Olen yltiöoptimisti jalat maassa, rakastan urheilua ja kovaa työtä tekemällä menestystäkin tulee, painottaa Ringa Ropo.