1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Finnwatch: Puolueet puuttuisivat eri tavoilla veroparatiiseihin

Suomen kannalta Euroopan unionilla on parhaat keinot puuttua veroparatiisitalouteen, sanoo kansalaisjärjestö Finnwatch.

politiikka

Puolueet ovat erimielisiä siitä, miten veroparatiisitalouteen pitäisi puuttua, kertoo kansalaisjärjestö Finnwatchin selvitys (siirryt toiseen palveluun).

Finnwatch selvitti eurovaaleihin osallistuvien puolueiden ja ehdokkaiden näkemyksiä vastuullisesta veronmaksupolitiikasta.

Kyselyn perusteella SDP, vihreät ja vasemmistoliitto haluavat tiukempaa sääntelyä veroparatiisitalouteen puuttumiseksi. Perussuomalaiset puolestaan vastustaa puoluesihteerinsä vastausten perusteella lähes kaikkia keskeisiä aiheeseen liittyviä lainsäädäntöhankkeita.

RKP:n ja kristillisdemokraattien kannoissa tyydyttiin usein asteittaisiin lainsäädännön tiukennuksiin tai vapaaehtoiseen sääntelyyn suurien uudistusten sijaan.

Finnwatchin mukaan kokoomuksen leirissä puolletaan sääntelyä yleisellä tasolla, mutta puolue kuitenkin vastusti tiukempia sääntelyuudistuksia ja niiden sitovuutta.

Finnwatch pyysi kahdeksan suurimman puolueen puoluesihteeriä kertomaan puolueen kannan verotusta koskeviin vastuullisuuskysymyksiin. Kysely lähetettiin myös 24 eurovaaliehdokkaalle eri puolueista. Kyselyyn vastasi 14 ehdokasta ja kuusi puoluesihteeriä. Vasemmistoliiton ja keskustan puoluesihteerit jättivät vastaamatta.

Kysymykset käsittelivät muun muassa monikansallisten yritysten maakohtaista raportointia, yritysten omistajatietojen avoimuutta ja veroviranomaisten tiedonvaihtoa.

Finnwatch korostaa, että Suomen näkökulmasta veroparatiisitalouteen voidaan puuttua tehokkaimmin Euroopan unionin kautta.

Suurin osa vastanneista eurovaaliehdokkaista kannattaa yrityksille pakollista maakohtaista raportointia sekä automaattista ja monenkeskistä verotiedonvaihtoa. Enemmistö haluaa myös yritysten todelliset omistajat julki.

Lue seuraavaksi