Hyppää sisältöön

Nokia sijoittaa älyautoihin – rakentaa ekosysteemiä

Nokia perustaa rahaston sijoittaakseen autojen teknologiaa parantaviin yrityksiin. Rahasto tekee yhteistyötä Nokian Here-karttayksikön kanssa, jonka ympärille Nokia pyrkii rakentamaan ekosysteemin. Siitä tulikin kirosana kännykkäliiketoiminnassa.

Nokia perustaa rahaston autoteknologian parannuksille. Yhtiötä kiinnostavat autoihin liittyvät keksinnöt, koska sillä on jo suhteellisen vahva jalansija autoihin sisäänrakennetuissa kartoissa.

100 miljoonan dollarin eli 72 miljoonan euron rahasto tekee läheistä yhteistyötä Nokian paikannusliiketoiminnan Heren kanssa. Tarkoituksena on rahoittaa yrityksiä "tukien ekosysteemin kasvua Heren kartta- ja paikannuspalvelujen ympärillä". Sitä kiinnostavat yritykset, jotka luovat "autojen ekosysteemin, paikallisten palvelujen ja henkilökohtaisen liikkuvuuden tulevaisuutta".

– Rahaston perustaminen korostaa uskoamme siihen, että älykäs auto on merkittävä kasvumahdollisuus, sanoo Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri tiedotteessa.

Ekosysteemi – eli käyttöjärjestelmän ympärille rakennettu iso ohjelma- ja sovelluskokonaisuus – oli Nokian edellisen toimitusjohtajan Stephen Elopin jatkuvasti viljelemä termi. Vielä kaksi vuotta sitten Elopin tavoitteena oli, että Nokian matkapuhelimet olisivat ekosysteemien kilpailussa johtavassa asemassa.

Älypuhelimissa Androidin ympärille kasvanut ekosysteemi on johtavassa asemassa ja myös Apple niin vahva kilpailija, että Nokian valitsemaan Windowsiin luottava strategia veikin tappiollisen kännykkäyksikön myyntiin.

Teknologiasivusto Übergizmo (siirryt toiseen palveluun) huomauttaa hiljattain ilmaantuneista avoimista työpaikoista Nokian Here-yksikössä Saksassa. Yhtiö hakee Android- ja Applen iOS-alustojen sovelluskehittäjiä. Tämä voi kertoa halusta tarjota Nokian karttoja näihin ekosysteemeihin.

Maanantaina ilmoitetusta rahastosta vastaa sijoitusyhtiö Nokia Growth Partners. Autoja on maailmassa valtavasti, mutta teknologiapuoli on yhä lapsenkengissä, pohtii sijoitusyhtiön partneri Paul Asel karttayksikön blogissa (siirryt toiseen palveluun).

– Uskomme, että ajoneuvoista tulee mobiiliteknologian uusi alusta samankaltaisesti kuin puhelinteollisuudessa on nähty, Asel sanoo.