1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähkölaskussa voi säästää satasia – kilpailuttaminen kannattaa taas

Sähkön kilpailuttaminen lyö taas leiville. Sähköllä omakotitalonsa lämmittävä voi säästää tällä hetkellä jopa 400 euroa vuodessa ”listahintoihin” verrattuna.

Energia-asiantuntija Mikko Nurhonen. Kuva: Petri Vironen / Yle

Suomessa edelleen vain vähemmistö kilpailuttaa sähkönsä. Enemmistö ostaa sähkönsä oman alueensa sähköyhtiöltä ns. listahinnalla, joka reagoi sähkön markkinahinnan muutoksiin hitaasti.

Sähkön käytön väheneminen on pudottanut pörssisähkön hinta reilusti. Esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämillä sahkonhinta.fi-sivustolla sähköä on tarjolla alle viidellä sentillä kilowattitunnilta. Useimpien sähköyhtiöiden listahinnat ovat kuuden sentin tuntumassa ja yli.

- Kilowattitunnin hinta on tippunut pidemmän aikaa ja näyttäisi olevan sentin alempana kuin vielä jokunen vuosi sitten, pitkään sähkömarkkinoita seurannut Pro Agria Etelä-Savon energia-asiantuntija Mikko Nurhonen arvioi.

Kuluttaja voi pyytää tarjouksia toistaiseksi voimassa olevilla hinnoilla, kausittain vaihtuvilla hinnoilla tai määräaikaisilla sopimuksilla.

- Itse kannatan kahden vuoden sopimuksia, vaikka aivan viime aikoina se ei ole ollut edullisin vaihtoehto. Mutta kilpailuttaminen kannattaa joka tapauksessa, Nurhonen sanoo.

- Tuoreimman vertailun perusteella sähkölämmitteisen omakotitalon kohdalla säästö on jopa 400 euroa vuodessa.

Suomalaiset laiskoja kilpailuttamaan

Edullisinta sähköä tarjoavat sähköpörssistä sähkön ostavat yhtiöt, joilla ei ole omaa tuotantoa. Myös alueelliset omaa tuotantoa omaavien sähköyhtiöiden määräaikaiset tarjoushinnat ovat viime aikoina lähestyneet viiden sentin rajaa.

Suomalaiset ovat perinteisesti olleet laiskoja kilpailuttamaan sähkönmyyjiä. Vuonna 2012 arvioitiin, että 7-8 prosenttia kotitalouksista on kilpailuttanut sähkönsä.

- Jostakin syystä ihmiset eivät ole innostuneita kilpailuttamaan sähkölaskua, vaikka pelkällä puhelinsoitolla voi saada nykyistä edellilsemman sopimuksen, Nurhonen arvelee.