Koe uusi yle.fi

Postimerkki soi nyt sottiisia – kuvan harmonikka herättää kuitenkin hämmennystä

Maanantaina myyntiin tulleet postimerkit esittelevät suomalaisia kansallissoittimia myös sävelin. Kanteleen ja harmonikan takaa pärähtää sovelluksen avulla soimaan Konsta Jylhän sottiisi. Huomiota merkit ovat herättäneet myös sillä, että taiteilijan tulkinta haitarista ei vastaa soittimen todellista olemusta.

ilmiöt
Kuvassa kannelta ja harmonikkaa esittävät postimerkit, jotka soittavat sovelluksen avulla Konsta Jylhän d-mollisottiisia.
Kannelta ja harmonikkaa esittävät postimerkit soittavat sovelluksen avulla Konsta Jylhän d-mollisottiisia.Kia-Frega Tyynismaa / Yle

Harmonikkapostimerkissä pianonäppäimet ovat vasemmalla puolella, vaikka niiden pitäisi olla oikealla. Myös oikean käden näppäimistön järjestystä on moitittu mahdottomaksi.

Kokkolan Postin myyjä Juhani Luoma kertoo, että palautetta on tullut maanantaina heti tuoreeltaan. Postimerkkiä ei silti ruveta muuttamaan, vaan taiteilijan näkemys jää elämään. Postin tiedotteessa suunnittelija Sanna Manderin todetaan käsittelevän perinteistä aihetta modernisti ja persoonallisesti

Varsinainen erikoisuus tuoreissa merkeissä on se, että ne saa soimaan älypuhelimella tai tabletilla. Siihen pitää ladata App Storesta tai Google Playsta ilmainen CEE App -sovellus. Windows-versio on luvassa toukokuun lopussa.

Kun puhelimen sitten asettaa postimerkin päälle, tunnisteen avulla pärähtää soimaan YouTube-video, jolla Sibelius-Akatemian Folk Big Band soittaa Konsta Jylhän d-mollisottiisia.

Saajalle kerrotaan yllätyksestä tarralla

Merkkiä myytäessä mukaan annetaan tarraliuska, jonka voi kiinnittää lähetykseen ja vastaanottaja huomaa lisäarvon ja saa ohjeet.

– Täällä on pikkulappu: lataa maksuton sovellus kaupastasi. Skannaa postimerkki puhelimella tai tabletilla ja ylläty, lukee Luoma.

Sovellus oli mukana myös vuosi sitten ladatussa kansallispuistomerkissä. Siitä aukesi kansallispuistoja esittelevä ohjelma.

Juhani Luoma ei osaa lähteä arvailemaan, mihin suuntaan postimerkkien kehitys liikkuu. Eteenpäin kuitenkin:

– Kaikkea uutta voi kuvitella tulevaksi.

Kia-Frega Tyynismaa / Yle Keski-Pohjanmaa