Kotkan Ankkuri-talosta muovataan kulttuurikeskusta

Luovien alojen yrityksiä ja esimerkiksi hakukoneyhtiö Google halutaan mukaan uuteen keskukseen. Ahtaajilta jo vuosikaudet sitten vapautuneet tilat aiotaan lunastaa maakaupoilla.

Kotimaa
Kotkan Ankkuritalo
Ankkuritalossa on tuhansia neliömetrejä tilaa. Tällä hetkellä talon ainoina asukkaina ovat luotsit.Juha Korhonen / Yle

Kotkan kantasatamassa sijaitsevasta Ankkuri-talosta aiotaan tehdä kulttuurikeskus. Ankkuri-taloon on tarkoitus hankkia luovien alojen yrityksiä, jotka voivat järjestää tiloissa esimerkiksi tapahtumia. Taloon on suunnitteilla myös ravintolapalveluita ja toimistotiloja.

Kotka aikoo hankkia Ankkuri-talon satamaoperaattori Stevecolta maakaupoilla. Ankkuri-talo toimi aikoinaan ahtaajien sosiaalitiloina, mutta aktiivisessa käytössä talo ei ole ollut enää miltei kymmeneen vuoteen.

Ankkuri-taloa hallinnoisi Kotkan ja kehittämisyhtiö Cursorin yhteisesti perustama yhtiö. Yritysten lisäksi uudessa keskuksessa toimisi jossakin muodossa myös Kymenlaakson ammattikorkeakoulu ja hakukoneyhtiö Google.

Kaupunki odottaa, että hanke synnyttää lähivuosina 25-35 uutta työpaikkaa. Liiketoiminta koostuisi tapahtumien ja ravintolatoiminnan lisäksi muun muassa tilojen vuokraamisesta.

Talon peruskorjaus maksaa noin 2-3 miljoonaa euroa. Kaupungin suunnitelmissa on hakea tilojen kehittämiseen valtion ja EU:n tukia.

Kotka aikoo siirtää monikulttuurikeskus Myllyn nuorisotalo Greipin yhteyteen, jolloin Myllyn tontti voidaan kaavoittaa asuinrakentamiseen. Tulevaisuudessa myös Greipin tiloista luovuttaisiin ja sen toiminta siirtyisi uuteen keskukseen ja Konserttitalolle.

Suunnitelmaa esitellään Kotkan kaupunginvaltuutetuille maanantaina.