Polven lumeleikkaukset vuoden tiedeteko Tampereella

Ortopedian erikoislääkäri Raine Sihvosen tutkimus osoittaa, että suuri osa polven tähystysleikkauksista on turhia. Tutkimuksessa käytettiin lumekirurgiaa.

Kotimaa
Raine Sihvonen
Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Ortopedian erikoislääkäri Raine Sihvosen polven tähystysleikkauksia koskeva tutkimus on Tampereen yliopiston Vuoden tiedeteko. Palkittu väitöstutkimus osoitti, että suuri osa leikkauksista on turhia.

Sihvosen tutkimuksessa on käytetty lumekirurgiaa ensimmäisiä kertoja Euroopassa. Tutkimus osoitti, että lumetoimenpide oli yhtä tehokas kuin polven nivelkierukan osapoisto silloin, kun kyseessä oli ikääntymiseen liittyvä kierukkarepeämä.

Polven tähystysleikaukset ovat yleisiä ja Sihvosen mukaan paljon turhia leikkauksia voidaan nyt jättää tekemättä. Tulokset ovat herättänee laajaa kiinnostusta sekä Suomessa että ulkomailla.

Polven tähystysleikkauksia koskevassa tutkimustyössä oli mukana laaja, kansainvälinen tutkijaryhmä. Tulokset on julkaistu muun muassa New England Journal of Medicine -lehdessä.

Raine Sihvonen työskentelee apulaisylilääkärina Hatanpään sairaalassa Tampereella. Hänen väitöskirjansa tarkastetaan Tampereen yliopistossa 23. toukokuuta.