Lounasseteleiden kilpailu kiristyy

Vielä muutama vuosi sitten työntekijöiden lounasetua välitti vain yksi yritys, nyt toimijoita on useita. Samalla perinteinen lounasseteli on saanut rinnalleen uusia maksutapoja.

Kotimaa
Lounasseteli tuli tekstiviestinä.
Matti Myller / Yle

Kilpailu lounasseteleiden markkinoilla on kiristynyt, ja paperinen seteli on saanut rinnalleen muun muassa mobiilimaksamisen. Esimerkiksi jyväskyläläisessa salaattibaarissa maksettiin tänään lounasta viidellä eri tavalla.

– Sähköinen versio on yrittäjän kannalta kätevä, sitä ei tarvitse jälkikäteen käsitellä niin kuin käteistä tai lounasseteleitä, sanoo ravintola Tuoreen yrittäjä Kati Halonen.

Maksutapojen lisäksi ravintoloissa on jouduttu miettimään keiden kanssa lounassopimuksia tehdään. Aiemmin Luottokuntana tunnettu Edenred on saanut rinnalleen kaksi kilpailijaa: tässä kuussa oman lounassetelinsä julkaisi Smartum, ja mobiilimaksuissa tarjolla on Eazybreak.

– Olemme pyrkineet mukaan mahdollisimman moneen, jotta mahdollisimman monelle löytyisi sopiva maksutapa. Eivät ne niin vaikeita meille ole opetella, Halonen sanoo.

Samalla myös verottaja syynää lounasedun käyttöä aiempaa tarkemmin.

– Pieniä haasteita siinä on ollut. Kaikille asiakkaille ei ole mennyt etukäteen tietoa, että yksi seteli per henkilö, ja ne ovat henkilökohtaisia, sanoo Osuuskauppa Keskimaan ravintolapäällikkö Katja Valonen.

Epäselvyyttä on ollut esimerkiksi siitä, pitääkö lounassetelissä olla nimi. Nykyisen ohjeistuksen mukaan ei tarvitse, kunhan työnantaja pitää tarkasti kirjaa myönnetyistä eduista.