Viljelijät pulassa sähköisten hakujen kanssa: "Vaatii samanlaista kärsivällisyyttä kuin karjan käsittely"

Maanviljelijät kritisoivat maataloustukien hakuun käytettävää nettipalvelua. Sähköisten tukihakemusten osuutta on pyritty jatkuvasti lisäämään, mutta tänä keväänä järjestelmän kaatuilu on tuonut kapuloita rattaisiin. Kehityskohteita piisaa, sillä ensi vuonna yhä useamman viljelijän on käytännössä pakko siirtyä sähköiseen tukienhakujärjestelmään

Kotimaa
Vasikka karsinassa
Yle/Elina Partio

Maatilojen kevät on työntäyteistä aikaa. Naarajärven Vertin tilalla emolehmäkarjan lisäksi isännän pitää kiireisenä sähköinen paperisota. EU-tukien haku onkin tänä keväänä ollut haastavaa, sillä hakuajan ruuhkaisempana ajankohtana ohjelma kaatui ja tukien hakuaikaa pidennettiin ministeriön määräyksellä tämän viikon torstaihin.

– Tämä on vaatinut samanlaista kärsivällisyttä kuin karjan käsittelyssä. Palvelun nopeus on ollut suurin kompastuskivi. Yksinkertaisen asian tallentamiseen voi mennä niin pitkään, että sen kyllä tekee nopeammin paperilla, kertoo Vertin tilan isäntä Heikki Mustalampi.

Maaseutuviraston hallinoima ohjelma on uusittu tänä vuonna.

– Valitettavasti tänä keväänä tämä uusiminen on vienyt pidemmän aikaa kun mitä pystyttiin arvioimaan. Sen takia se saatiin myös myöhemmin auki. Sitten on ollut kuormittavuuteen liittyviä ongelmia, ja ne ovat haitanneet ohjelman käyttämistä, kertoo Maaseutuviraston ylijohtaja Leena Tenhola

"Ohjelman pitäisi olla suoraviivaisempi"

Mustalampi edustaa sitä puolikasta eteläsavolaista viljelijöistä, jotka tekevät hakemuksensa sähköisesti. Etelä-Savossa sähköisiä hakemuksia tehdään kuitenkin lähes vähiten koko Suomessa. Naapurimaakunta Pohjois-Savossa tilanne on toinen, sillä siellä sähköisiä hakemuksia jätetään eniten valtakunnan tasolla mitattuna. Tilanne on kuitenkin haastava, sillä ensi vuonna sähköisistä hakemuksista tulee vapaaehtoinen pakko.

– Ensi vuonna haku muuttuu sillä tavalla, että viljelijä ilmoittaa kasveista pellolla. Jos samalla pellolla on kaksikin kasvia, niin näistä pitää tehdä kartta. Jos ei käytä sähköisesti, niin täytyy tehdä paperikartta, mutta näitä paperikarttoja ei toimiteta tiloille, vaan se aineisto löytyy sähköisestä palvelusta, kertoo maaseutupäällikkö Kari Mikkonen Mikkelin kaupungilta.

Ratkottavia asioita ennen ensi vuotta siis riittää. Toisaalta kaikilla viljelijöillä ei ole toimivaa nettiyhteyttä tai verkkopankkitunnuksia kirjautumista varten. Toisaalta taas itse ohjelmasta ja hakuprosessista toivotaan helpompaa. Nykyisellään moni viljelijä tekee ensin viljelysuunnitelman sähköisesti, jonka jälkeen joutuu tekemään lähes samanlaisen hakuprosesin eri ohjelmaan tukia varten.

– Omalta kohdaltani näkisin, että tykkäisin suoraviivasemmasta mallista, että viljelysuunnitelun tiedot menisi suoraan maaseutuviraston tietokantaan, Mustalampi pohtii.

Maaseutuvirasto pyrkii jatkossakin kehittämään ohjelmaa.

– Halutaan kehittää niin hyvä palvelu, että sitä myöskin käytetään. Se on meidän tehtävä varmistaa, Tenhola kertoo.