1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

HKL luopuu jarruvikaisista vanhoista raitiovaunuista

HKL poistaa jäljellä olevat vanhat Mannheim-raitiovaunut liikenteestä viimeistään ensi kesään mennessä. Tavoitteena olisi kuitenkin saada helposti vikaantuvat ratikat pois kiskoilta jo tämän vuoden puolella.

Kotimaan uutiset
Mannheim-raitiovaunuja Koskelan varikolla huoltoon menossa.
Yle/ Petteri Juuti

HKL aikoo päästä kokonaan eroon helposti vikaantuvista Mannheim-raitiovaunuista. Tavoitteena on saada 60-luvulla valmistetut ratikat pois kaduilta vuoden sisällä.

– Pyritään kovasti siihen, että saataisiin vaunut pois liikenteestä jo tämän vuoden loppuun mennessä, mutta viimeistään ensi kesänä ne katoavat kokonaan, sanoo raitioliikenneyksikön johtaja Pekka Sirviö HKL:stä.

Mannheim-raitiovaunuja tilattiin aikoinaan Helsinkiin 10 kappaletta paikkaamaan kalustovajetta. Liikenteessä niistä on enää kolme. Yksi näistä on satunnaisesti liikkuva kulttuuriratikka, jonka on tarkoitus vielä jäädä HKL:lle.

Raitiovaunukuljettajat sekä huolto ovat halunneet iäkkäät Mannheim-raitiovaunut pois liikenteestä jo pitkään.

– Olemme keskustelleet asiasta henkilöstöedustajien kanssa ja eihän nämä niitä pidetyimpiä vaunuja kyllä ole. Nyt olemme kuitenkin hyvin lähellä sitä hetkeä, että niistä päästäisiin eroon.

Kahta normaaliliikenteessä olevaa vaunua ei voi Sirviön mukaan yhtäkkiä vain napata pois kiskoilta.

– Vaunuihin kauttaaltaan teipattujen mainosten sopimukset ovat edelleen voimassa, joten vaunuilla on ajettava tietty määrä. Nyt etsimme tosin ratkaisua, että voisimme siirtää mainokset korvaaviin vaunuihin ja tämä ottaa hieman aikaa.

Käytössä olevat Mannheimit vedettiin ennen pääsiäistä varikolle jarruongelmien vuoksi. Vaunut ovat parhaillaan jarrutesteissä ja palaavat kaduille todennäköisesti lähipäivinä.

Lue seuraavaksi