Punkit vaivaavat jo lemmikkejä

Punkit ovat lähteneet liikkeelle hyvissä ajoin tänä keväänä. Yhä pohjoisemmaksi hivuttautuvat niveljalkaiset ovat vaivanneet lemmikkieläimiä jo maaliskuusta lähtien.

Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Oulun Eläinklinikan eläinlääkäri Ilkka Lakovaara kohtaa punkkien kiusaamia lemmikkejä päivittäin. Kesää kohti kuljettaessa tahti ei todennäköisesti ainakaan hiljenny.

- Lähes päivittäin otamme punkkeja pois ja joka päivä tulee soittoja aiheeseen liittyen. Enimmäkseen kysellään punkkeja ehkäiseviä lääkityksiä, Lakovaara kertoo.

Kuluvan vuoden punkkikausi on alkanut hyvin varhaisessa vaiheessa kevättä.

- Ensimmäiset punkit poistettiin potilaistamme jo maaliskuussa. Lauha kevät näkyy myös sillä puolella.

Syynä lämmin sää

Punkkikanta lähtee perinteisesti liikkeelle kun ulkolämpötila kohoaa noin viiteen asteeseen. Viime aikojen yöpakkaset ovat kuitenkin hidastaneet kannan liikehdintää jossain määrin. Kokonaistilanne on muuttunut viime vuosikymmenten aikana.

Joko nämä kaverit ovat kehittäneet itselleen keinon selviytyä karummissa olosuhteissa, tai sitten ilmasto on todellakin lämmennyt.

Ilkka Lakovaara

- Aloitin eläinlääkärinä Oulun alueella vuonna 1993 ja silloin ei juuri ollut punkkeja. Saattoi olla ihan satunnaisia tapauksia, mutta hyvin vähän.

Tällä hetkellä niveljalkaisia tavataan eläinlääkärin mukaan jo Pellon korkeudella.

- Joko nämä kaverit ovat kehittäneet itselleen keinon selviytyä karummissa olosuhteissa, tai sitten ilmasto on todellakin lämmennyt, Lakovaara miettii.

Ehkäisykeinot on monet

Nykyään on kohtalaisen helppoa löytää ohjeita ja erilaisia välineitä punkkien irrottamiseksi lemmikin nahasta. Eläinlääkäri suosii perinteistä ratkaisua.

- Ihan yksinkertainen punkkipihti, jolla otetaan siitä punkin juuresta kiinni ja pyöräytetään pari-kolme kierrosta myötä- tai vastapäivään, niin punkki päästää otteensa irti.

Hämähäkkieläimiin kuuluvat punkit hakeutuvat yleisimmin lemmikin niskan ja kuonon alueille, joista eläin ei itse pysty rapsuttelemaan. Ennaltaehkäiseviä tuotteita löytyy laajasti.

- Erilaisia punkkikarkotteita ja -pantoja löytyy paljon. Nykyään on saatavilla myös suun kautta annosteltava tabletti, joka kestää kaksitoista viikkoa, Lakovaara kertoo.

Eläinlääkäri on kuullut myös ihmisistä, jotka ovat löytäneet apua punkkiongelmaan muokkaamalla koiran ruokavaliota.

- Ovat lisänneet valkosipulia koiran ruokaan, niin punkkeja ei ole kuulemma näkynyt.

Taneli Kärki / Yle Oulu