1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Maaria Wirkkala kultasi Matti Nykäsen suksien pohjat – video

Helsingissä avautuu tiistaina harvinainen Maaria Wirkkalan taidenäyttely. Paljon ulkomailla työskentelevä kuvataiteilija on toteuttanut Helsingin taidemuseoon Tennispalatsiin näyttelyn nimeltään Avopaikka. Wirkkala sai innoitusta ajankohtaisista urheilu- ja uutistapahtumista.

kuvataide
Maaria Wirkkala
Maaria Wirkkala.Yle
Maaria Wirkkala kultasi Matti Nykäsen suksen pohjat
Näyttely Avopaikka - Carte Blanche kommentoi Tennispalatsin historiaa ja tulevaisuutta urheilun ja taiteen, erilaisten intohimojen pelikenttänä.

Tennispalatsissa Helsingissä aikoinaan urheiltiin. Nykyisin se on kulttuuri- ja vapaa-ajankeskus elokuvasaleineen ja museotiloineen.

Kuvataiteilija Maaria Wirkkala sai vapaat kädet toteuttaa Helsingin taidemuseoon sellaisen näyttelyn kuin halusi. Aikaa sen valmistamiseen hän sai tosin vain muutaman viikon.

Näyttelyn keskeisin teos on iso, puhalletusta kivihiilestä seinään syntynyt Dream Screen.

– Se on teos, jossa tiivistyy kaikki näkemäni kuvat; fakta ja fiktio. Sitä tehdessä muotoutui tämä näyttely, Maaria Wirkkala sanoo.

Esillä on pelikasseja, jääkiekkoilijoiden kypäriä ja suojuksia. Katossa riippuvat kuvitteelliset Matti Nykäsen mäkihyppysukset, joiden pohjat taiteilija kultasi.

– Olen miettinyt sitä, milloin Matti on onnellisin. Luulen, että silloin kun hän lentää. Kultasin suksien pohjat mielessäni se, mitä uhrauksia on vaadittu, että on antanut sellaisia elämyksiä kuin Nykänen.

Ajattelin urheilua yhteisenä kokemuksena, johon liittyy niin paljon toivoa, jaettua hetkeä, kiihkoa, iloa ja valtavaa surua.

Maaria Wirkkala

Näyttelyn yksi teema on urheilu

Näyttely Avopaikka - Carte Blanche kommentoi Tennispalatsin historiaa ja tulevaisuutta urheilun ja taiteen, erilaisten intohimojen pelikenttänä. Avopaikka viittaa pelitilanteeseen, jossa maalintekoon ei ole esteitä.

Näyttelyn teemoja ovat paitsi urheilu, ja peli, myös ajassa näkyvä epävarmuus ja väkivallan uhka.

– Työskentelen tilanteessa mikä tapahtuu: Valko-Venäjän jääkiekkokilpailu on alkamassa, Brasilian MM-kisat tuloillaan, maailman tilanne on se mikä on, taiteilija jatkaa ja viittaa Ukrainan tilanteeseen.

Maaria Wirkkala on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista taiteilijoistamme. Hänen taidettaan on ollut paljon esillä eri puolilla Euroopassa sekä Japanissa - Suomessa vain harvoin. Helsingissä kuvataiteilijan näyttely oli viimeksi vuonna 2002 Taidehallissa.

– Urheilu tuli luontevasti metaforaksi tähän näyttelyyn. Ajattelin urheilua yhteisenä kokemuksena, johon liittyy niin paljon toivoa, jaettua hetkeä, kiihkoa, iloa ja valtavaa surua.

"Kaipaan personal traineria"

Wirkkalan taitteen keskeisiä elementtejä ovat vesi, valo ja varjo. Taiteilija tekee pieniä sommitelmia sekä suuria installaatioita. Teokset ovat paikkasidonnaisia, osittain väliaikaisia.

Perheeni toivoisi, että minulla itselläni olisi parempi ja läheisempi suhde urheiluun. Minun pitäisi urheilla enemmän. Kaipaan personal traineria

Maaria Wirkkala

– Näyttely antoi minulle avoimen tilan. Olen tehnyt tähän avopaikan, jossa voi kulkea ja katsoa, ehkä näyttelystä jää katsojalle mieleen joku kuva, Maaria Wirkkala pohtii.

Entä minkälainen on taiteilijan oma suhde urheiluun?

– Perheeni toivoisi, että minulla itselläni olisi parempi ja läheisempi suhde urheiluun. Minun pitäisi urheilla enemmän. Kaipaan personal traineria.

Lue seuraavaksi