Ruotsalainen Etyj-tarkkailija sieppauksesta Ukrainassa: Istuimme kellarissa sidottuina

Johanssonin mukaan vankeja kohdeltiin karuista oloista huolimatta hyvin. Heille tarjottiin ruokaa ja juomaa.

Ukraina
Etyj tarkkailijat Slovjanskissa.
Vangitut Etyj-tarkkailijat Slovjanskissa 27. huhtikuuta 2014.Reuters TV

Itä-Ukrainassa siepattuna ollut Etyj-tarkkailija on kertonut ensi kertaa kokemuksistaan julkisuuteen, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT. (siirryt toiseen palveluun)

Majuri Thomas Johansson kertoi Ruotsin puolustusvoimien tilaisuudessa, että separatistit pitivät kahdeksaa vankiaan Slovjanskin kaupungintalon kosteassa kellarissa. Ensimmäiset kahdeksan tuntia panttivangit istuivat maalattialla silmät ja kädet sidottuina.

Johansson päästettiin vapaaksi 32 tunnin panttivankeuden jälkeen ilmeisesti siksi, että hänellä on diabetes. Muut olivat separastistien vankeina viikon verran.

Johanssonin mukaan vankeja kohdeltiin karuista oloista huolimatta hyvin. Heille tarjottiin ruokaa ja juomaa.

Itse sieppaus tapahtui nopeasti. Etyj-tarkkailijat olivat odottamassa poliisin saapumista parkkipaikalla Slovjanksin eteläpuolella, kun asemiehet tulivat rynnäkkökiväärien kanssa. Tarkkailijat pakotettiin aseella uhaten bussiin, joka vei heidät kaupungintalolle.

Johanssonin mukaan vapautustilanne oli hänelle vaikea, sillä hän ei saanut sanoa hyvästejä vangeiksi jääneille. Hän ei tiennyt, mitä muille kerrottiin siitä, että yksi ryhmän jäsen katosi.