1. yle.fi
  2. Uutiset

Perunajauhotehdas pakon edessä: Suurinvestointi tai lopettaminen

Finnamyl suunnittelee kymmenen miljoonan euron investointia perunan solunesteen hyötykäytön lisäämiseksi. Yhtiölle sijoitus olisi merkittävä, ja siihen ajaa todennäköinen lainsäädännön muutos.

Kotimaan uutiset
Perunajauhoja, pussi
Yle

Perunajauhotehdas Finnamyl suunnittelee yli kymmenen miljoonaan euron investointia Kokemäelle Satakuntaan.

Tehtaan laajennus liittyy lainsäädännön uudistukseen, joka todennäköisesti estää perunajauhojen valmistuksessa syntyvän nesteen levittämisen pelloille syksyisin. Finnamyl pelkää, että yhtiö joutuu lopettamaan perunajauhon tuotannon, jos se ei keksi perunoista irtoavalle solunesteelle uutta käyttöä.

– Ministeriön tavoitteena on siirtää perunan solunesteen syyslevitys keväälle. Meillä syntyy tuotannossa vuosittain 75 000 kuutiota perunan solunestettä. Levitys keväällä olisi hyvin vaikeaa toteuttaa taloudellisesti, ja kevään levityskausi on hankala myös hajuhaittojen takia, toimitusjohtaja Ossi Paakki kuvaa ongelmaa.

Puhutaan investoinnista, joka on yhtä suuri kuin yhtiön liikevaihto.

Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki

Soluneste pulmana

Tätä nykyä solunestettä levitetään pelloille syksyisin erityisesti Kokemäen ja Harjavallan suunnalla. Finnamylin suunnittelemassa uudessa teollisuuslaitoksessa pystyttäisiin ottamaan solunesteestä talteen arvokkaimpia ainesosia.

– Olemme tutkineet Kööpenhaminan yliopiston proteiinitutkijoiden kanssa vaihtoehtoa, jossa solunesteestä irrotettaisiin ensin proteiinia. Siitä tehtäisiin rehua tai sitä käytettäisiin jopa ihmisravinnoksi. Loppu neste väkevöitäisiin lannoitteeksi, joka levitettäisiin keväällä huomattavasti pienemmällä volyymillä ja hajuhaitoilla kuin mitä solunestettä nykyisin levitetään, Paakki sanoo.

Mittava pakkoinvestointi

Finnamyl ei ole vielä tehnyt laajennuksesta lopullista päätöstä, koska tarvittavat investointi vastaa yhtiön vuosittaista liikevaihtoa.

Asia viedään yhtiön hallituksen päätettäväksi, kunhan rahoitusratkaisu on selvinnyt. Tukea haetaan myös julkisilta tahoilta, mutta merkittävä osa rahoituksesta yhtiön on kerättävä itse.

– Me olemme vasta suunnitteluasteella. Investointi on meille lievästi sanoen erittäin haastava: puhutaan investoinnista, joka on yhtä suuri kuin yhtiön liikevaihto.

Lopettaminen ei ole meille vaihtoehto.

Finnamylin toimitusjohtaja Ossi Paakki

Lopettamista ei harkita

Toimitusjohtaja Ossi Paakki sanoo, että joka tapauksessa yhtiön on löydettävä ratkaisu perunan solunesteen "loppusijoitukseen". Yhtiö on harmitellut sitä, että lakiuudistusta valmistelevat virkamiehet eivät ymmärrä tuotantoalan erityispiirteitä.

– Lakimuutos on niin iso, että meillä on kaksi vaihtoehtoa. Joko jotain on tehtävä investointimielessä tai sitten on lopetettava toiminta. Lopettaminen ei ole meille vaihtoehto, Paakki sanoo.

Finnamyl tuottaa tärkkelysperunasta elintarvikkeeksi perunajauhoja ja raaka-ainetta paperiteollisuudelle.

Yhtiö on työllistänyt parikymmentä ihmistä ja lisäksi noin 200 sopimusviljelijää. Finnamylillä on tehdas Kokemäen lisäksi Lapualla Pohjanmaalla.

Lue seuraavaksi