1. yle.fi
  2. Uutiset

Allergioiden siedätyshoidot ovat vahvassa kasvussa

Allergioiden siedätyshoidot ovat lisääntyneet viime vuosina selvästi. Hoitoja saa sekä julkisessa, että yksityisessä terveydenhuollossa. Hoidot ovat myös kehittyneet ja uusia muotoja tutkitaan.

terveys
Koivun norkkoja.
Mikko Savolainen / Yle

Vaikka tänä keväänä esimerkiksi koivun siitepölyä on erityisen runsaasti, allergiaa sairastavakin voi siedätyshoidon jälkeen ulkoilla.

– Oikeastaan kevät ei nyt poikkea hirveästi muista vuodenajoisa, koska minulta on siedätetty pahin, eli koivu, ja minä uskon että se on nostanut minun vastustuskykyäni myös muita keväisiä siitepölyjä vastaan, sanoo vantaalainen Natasa Anttila-Rautio.

Ennen kolme vuotta kestäneitä siedätyshoitoja hänen elämänsä oli tukalaa koko siitepölykauden

– Piti katsoa ihan hengityssuojaimista lähtien, että miten pystyy ulkona olemaan.

Saadakseen siedätystä myös eläinallergiaansa Anttila-Rautio hakeutui kuusi vuotta sitten hoitoon yksityiseen lääkärikeskukseen, koska julkisessa terveydenhuollossa eläimille siedätetään vain niiden kanssa työskenteleviä.

Jopa 85 prosentin on arvioitu hyötyvän siitepölyallergian hoidosta. Allergia ei häviä siedätyshoidolla, mutta se lievenee

Paula Kauppi

– Minulle annettiin neljää ainetta yhtä aikaa pistossiedätyksenä, koivu, pujo, kissa ja koira. Eikä kulunut montakaan kuukautta kun aloitettiin viides, eli timotei kielenalustablettina.

Nyt kotona on parikin koiraa, joiden pitoa aiemmin ei voinut ajatellakaan.

Anttila-Rautio sanoo hoitojen maksaneen Kela-korvausten jälkeenkin yhteensä tuhansia euroja, mutta toisaalta antihistamiineihin ja muihin lääkkeisiin rahaa kuluu vähemmän. Samalla käytettävien lääkkeiden määrä on laskenut.

Samalla kun allergiaa potevien määrä on lisääntynyt, myös allergioiden siedätyshoito on lisääntynyt ja kehittynyt. Allergia- ja astmaliiton selvityksen mukaan siedätykseen ja diagnosointiin käytettyjen allergeenien käyttö on tällä vuosituhannella noin kaksinkertaistunut.

Julkisessa terveydenhoidossa vaikean allergian siedätyshoitoa saa yksityispraktiikkaa edullisemmin. Osastonylilääkäri Paula Kauppi HUS:in Iho- ja allergiasairaalasta kertoo, että heille hoitoon pääsyn arvioon tullaan lääkärin lähetteellä.

– Jopa 85 prosentin on arvioitu hyötyvän siitepölyallergian hoidosta. Allergia ei häviä siedätyshoidolla, mutta se lievenee.

Kauppi kertoo, että kiivaimmin nyt tutkitaan ruokasiedätyshoitojen kehittämistä. Tutkittavana on myös lyhyempikestoinen kausiluontoinen siedätys.

– Eli siedätyshoito, joka annettaisiin suun kautta kielenalustablettina tai liuoksena, aloitettaisiin hiukan ennen siitepölykautta ja sen voisi sitten lopettaa siitepölykauden loputtua. Itse odottaisin tästä tutkimustuloksia jatkossa.

Lue seuraavaksi