Avustajakoiraa ei saa silittää - video

Avustajakoirat auttavat fyysisesti vammaisia arkipäivän askareissa. Vaikka koira onkin suloinen, ei sitä saa tulla silittämään, muistuttaa avustajakoiran käyttäjä, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Olli Räisänen.

Aamu-tv
Avustajakoira Aamu-tv:ssä
Avustajakoirat ovat monelle suuri apua elämän arkisissa tilanteissa. Labradorinnoutaja Flamma näytti Aamu-tv:ssä, mihin pystyy.

Olli Räisänen vammautui onnettomuudessa 26 vuotta sitten. Kolme vuotta sitten hän sai avukseen avustajakoira Flamman.

– Flamma auttaa kaikessa. Pääasiassa se on tasapainotuki, sillä minulla on onnettomuuden jäljiltä tasapaino-ongelmia. Esimerkiksi porraskävelyt olisivat aivan mahdottomia ilman Flammaa, Räisänen kertoo.

Aamulla Flamma hakee lehden ja tuo tohvelit. Räisänen ja Flamma käyvät myös yhdessä lenkillä.

– Avustajakoira auttaa myös sosiaalisissa tilanteissa. Se parantaa kykyä toimia itse. Koira tuo rutiinia arkeen, kun sen kanssa käydään muun muassa lenkillä, selittää Invaliidiliiton viestinnän suunnittelija Sanni Roinevirta.

Toisin kuin sokeiden opaskoirista, avustajakoiratoiminnasta ei ole säädetty laissa. Avustajakoiran kanssa saa silti mennä samoihin paikkoihin kuin opaskoirankin kanssa. Kaikissa ravintoloissa tätä ei tiedetä ja välillä Flammaa ei meinata päästää Räisäsen mukana sisälle. Avustajakoiran tunnistaa liivistä.

Välillä ihmiset taas lähestyvät avustajakoiraa liiankin innokkaasti.

– Koiraan eivät saisi muut kuin sen avustettava kiinniittää mitään huomiota, eikä koiraa varsinkaan saisi silittää, Räisänen neuvoo.

Myös Räisäsen vaimolla on avustajakoira. Kotonakin pelisäännöt ovat selvät.

– En saa antaa vaimon koiralle käskyjä, eikä vaimo saa käskeä Flammaa. Ei myöskään saa kiinnittää huomiota, jos vaimon koira tuo minulle jotain.