1. yle.fi
  2. Uutiset

Luolamiesdieetti: ”Joka kerta kun syön jotain, niin vähän niinku nuorenee siinä”

Paleoruokailija Heikki Ruusunen on keskittynyt hyvän olonsa löytämiseen jo neljä vuotta kivikauden ruokavalion avulla. Hän kertoo löytäneensä ruokavaliostaan avun esimerkiksi astmaan, selkävaivoihin ja masennukseen.

terveys
Ajankohtainen kakkonen
Tamperelainen Heikki Ruusunen syö kuin kivikauden mies. Yle

Kivikauden ruokavaliossa syödään pääpiirteittäin kuten esi-isämme aikoinaan. Ruokavaliota perustellaan sillä, että ihmisen elimistö ei ole muuttunut kivikaudelta paljoakaan, mutta ruoka on. Paleoruokailijat pyrkivät välttämään muun muassa maitotuotteita ja viljaa, sillä niitä ei tunnettu vielä kivikaudella ja prosessoitu ruoka aiheuttaa heidän mukaansa sairauksia, kuten laktoosi-intoleranssia ja ärtyneen paksusuolen oireyhtymää.

Jäkäliä, marjoja, lihaa ja kalaa 

Tamperelaisen Heikki Ruususen päivän ateriat koostuvat muun muassa jäkälistä, marjoista, villikasviksista, lihasta ja kalasta. Tärkeintä hänelle on se, että ruoka tulee mahdollisimman läheltä ja on alkuperäistä ja muuntelematonta:

– Monet villit kasvit ovat muuttuneet hyvin vähän, kun taas kasveja, joita meillä on supermarketeissa, on muunneltu aika paljon, perustelee Ruusunen.

Kivikauden ruokailu trendinä

Google Zeitgeistin mukaan kivikauden ruokavalio oli vuoden 2013 googlatuin ruokavalio. Ruususen mukaan sen suosio perustuu siihen, että ruokavalio toden totta toimii:

– Olen kuullut valtavasti tarinoita siitä, miten ihmiset ovat selvinneet pitkäaikaisista terveysongelmistaan sillä, että ovat siirtyneet paleoon.

Yhteiskuntatieteiden tohtori Pia Vuolannon mielestä ruokatrendeissä kysymys on siitä, että nykyihmisen ei tarvitse enää nähdä vaivaa hankkiakseen ruokansa. Ruualla etsitään siksi muita tarkoituksia elämään.

– Paljonhan siinä on sellaista, että haluaa tuoda omaa persoonaansa esille sillä omalle itselleen sopivalla ruualla.

Lisää paleoruokailusta illan Ajankohtaisessa kakkosessa TV2 klo 21.00. Studiovieraina Luonnonlääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Anna-Sofia Nevanlinna ja lääketieteen tohtori Simo Räisänen.

Lue seuraavaksi