1. yle.fi
  2. Uutiset

Aina avulias moottoriporo ei jätä ketään kylmäksi

Mikä on moottorikelkan, pelastusajoneuvon ja talvikalastajan apuvälineen risteytys? Se on Venäjältä tuotu värkki, joka sekä kuljettaa puut että ihastuttaa naapureita orimattilalaisessa pihapiirissä.

ilmiöt
Moottoriporo pellolla.
Mikko Tuomikoski / Yle

Orimattilalaisen Harri Iivosen äänessä on selvää ylpeyttä, kun hän esittelee peltistä ystäväänsä, joka pitkän talvitauonkin jäljiltä käynnistyy ensimmäisellä nykäisyllä. Pihalla jyrisee moottoriporo.

– Tutut kävivät Venäjällä messuilla, ja sieltä tuli mukaan mainosvideo, jossa moottoriporo esiintyi. Päätin siltä istumalta, että tuollainen on pakko saada.

Moottoriporon saaminen Suomeen ei ollut helppoa. Aikaa kului, mutta odotus palkittiin, kun laite vihdoin saatiin kotimaahan. Voimanlähde on nelitahtinen moottori, jossa on tehoa yhdeksän hevosvoimaa.

Luontokappaleet eivät osaa pelätä ollenkaan, kun moottoriporo lipuu pehmeästi sytkyttäen ja ajovalo vienosti keinuen öisen niityn läpi.

Harri Iivonen

– Sille piti keksiä jotain hommaa, kun viimein sain sen tänne. Sillä on vedetty esimerkiksi polttopuita menestyksellisesti. Laitehan on moottorikelkan, pelastusajoneuvon ja talvikalastajan apuvälineen risteytys. Telaketjulla liikkuva polttomoottorilaite, jolla voi vetää vaikka mitä, eikä se jätä ketään kylmäksi, hehkuttaa Iivonen.

Sielultaan globaali

Iivosen moottoriporon tärkein tehtävä lienee kuitenkin viihdyttäminen, johon se soveltuu erinomaisesti.

– Osallistuin tällä Orimattilan kantrifestivaalien kulkueeseen ja sitä varten se somistettiin heinäpaalilla sekä poronsarvilla. Samassa yhteydessä laite myös ristittiin moottoriporoksi, eli se soveltuu kaikenlaisiin oloihin ja tehtäviin, naurahtaa Iivonen.

Sen verran moottoriporoa on kuitenkin pitänyt varustella, että öisiä ajeluita varten siihen on asennettu LED-valo ajovaloksi.

– Luontokappaleet eivät osaa pelätä ollenkaan, kun moottoriporo lipuu pehmeästi sytkyttäen ja ajovalo vienosti keinuen öisen niityn läpi. Sopii suomalaiseen luontoon sekä kesäisin että talvisin, lausahtaa ylpeä omistaja.

Lue seuraavaksi