1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Venäjä lisää sukellusveneitä ja sotilaslaivoja Krimin niemimaalla

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu lupaa vahvistaa Krimin niemimaalta käsin toimivaa laivastoa vielä tänä vuonna. Hän ei kuitenkaan kertonut, kuinka paljon laivastoa vahvistetaan.

Ukraina
Venäjän laivaston lippulaiva, ohjusristeilijä Moskva ankkuroituna Sevastopolissa 30. maaliskuuta 2014.
Venäjän laivaston lippulaiva, ohjusristeilijä Moskva ankkuroituna Sevastopolissa 30. maaliskuuta 2014.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjä vahvistaa Mustanmeren laivastoaan uusilla sukellusveneillä ja sotalaivoilla, puolustusministeri Sergei Šoigu kertoo. Krimin niemimaalla järjestettiin kiistanalainen kansanäänestys Venäjään liittymisestä maaliskuun puolivälissä, minkä jälkeen Venäjän parlamentti hyväksyi liittymisen ja otti niemimaan haltuunsa.

Šoigun mielestä Mustanmeren laivaston kehittämisessä pitää huomioda Krimin niemimaan ja Sevastopolin "yhdistyminen takaisin Venäjään". Šoigu lupasi vahvistaa Krimin niemimaalta käsin toimivaa laivastoa vielä tänä vuonna. Šoigu lupasi laivaston varustamiseen 86,7 miljardia ruplaa eli noin 1,75 miljardia euroa.

Mustanmeren laivastoon kuuluu tällä hetkellä noin 40 huippuluokan alusta, ja se nähdään Venäjän etelärajojen takaajana. Se on myös Venäjän pääasiallinen pelote Mustallamerellä ja Välimerellä.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut Krimin niemimaan liittämisen Venäjään kansainvälinen oikeuden vastaisena.

Lähteet: Itar-Tass, Reuters

Lue seuraavaksi