"Täten julistamme Painorauhan – rauhan olla omankokoisensa!"

Media tuuttaa jatkuvaa kuvaa siitä, miltä täytyy näyttää selviytyäkseen elämässä. Utopistiset vartalonkuvat johdattavat elämään jatkuvassa syyllisyyden tunteessa. Kansainvälinen Älä laihduta -päivä kyseenalaistaa jatkuvan laihduttamisen.

ilmiöt
Henkilö seisoo vaa'alla.
Arja Lento / Yle

Ulkoiset mittarit määräävät nykyään hyvin pitkälti, miltä ihmisten täytyy näyttää.

– Joka puolella on kuvia utopistisista nais- ja miesvartaloista, joita on muokattu kuvankäsittelyohjelmilla. Emme juuri enää näe normaalipainoisia ihmisiä, sanoo vertaistukiohjaaja Maria Hannonen Syömishäiriöliitosta.

Hannosen mukaan ihminen oppii ajattelemaan, että kaiken pitää olla viimeisen päälle siloteltua.

Omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelu ja käsittely pitäisi tapahtua jonkin muun kuin laihdutusprojektien kautta.

Sami Heino

- Paitsi että kehonkuvani on sileä ja trimmattu, minun pitää olla myös täydellinen työssäni ja ihan kaikessa mitä teen.

Syömishäiriöliiton projektikoordinaattorin Sami Heinon mukaan kenenkään ei pitäisi elää jatkuvassa riittämättömyyden tunteessa. Sen vuoksi Syömishäiriöliitto haluaa julistaa Älä laihduta -päivän kunniaksi Painorauhan (siirryt toiseen palveluun).

– Pahinta on, että kukaan ei edes kyseenalaista näitä ulkoisia mittareita. Älä laihduta -päivä haluaa haastaa sen, miksi kaikkien tarvitsisi laihduttaa kaiken aikaa.

– Nykyään pitäisi pystyä kysymään itseltään, mitä minulle kuuluu. Mitä haluan, mitkä ovat juuri minun tarpeeni ja miten juuri minä voisin olla onnellinen?

Jatkuva äärimmäisyyteen meneminen on oire pahasta olosta

Laihduttamisen lopettaminen on usein Heinon mukaan paras tapa tiputtaa painoa.

Ei pitäisi lukea ohjekirjoista millainen on oikeanlainen ja hyvä elämä.

Sami Heino

- Painon muutos tapahtuu jotakin muuta kautta kuin laihdutuskuurin. Ihmisen taipumus käsitellä tunteitaan ruuan tai juoman kautta on jossain määrin tavanomaista, mutta jos siitä tulee vallitseva olotila, niin sitten mennään väärään suuntaan.

– Omien tunteiden ja tarpeiden kuuntelu ja käsittely pitäisi tapahtua jonkin muun kuin laihdutusprojektien kautta, sanoo Sami Heino.

Maria Hannosen omat syömishäiriökokemukset tukevat Heinon mielipidettä.

– Ei ole paha asia välillä ostaa huonon päivän päätteeksi suklaapatukka kaupasta lohduksi. Mutta jos jatkuvasti syöt liikaa tai treenaat liikaa, on se oire pahasta olosta. Oma syömishäiriöni oli reaktio ahdistukseen ja paineeseen, jota minulla oli ympärilläni.

"Kenenkään ei pitäisi elää jatkuvassa syyllisyydessä"

Ympäristön luoma jatkuva tunne siitä, ettei kelpaa sellaisena kuin on, pakottaa ihmiset elämään syyllisyydessä. Heinon mukaan kenenkään ei pitäisi tuntea itseään kaiken aikaa riittämättömäksi.

Sen sijaan, että ottaisin omakseni ulkopuolelta tulevia määritelmiä tai vertaisin itseäni muihin, voin aloittaa päiväni kysymällä itseltäni, mitä minulle todella kuuluu ja mitä tänään tarvitsen?

Painorauhan julistus

– Pitäisi pystyä tekemään elämässään sellaisia päätöksiä, jotka ovat hyviä itselleen. Ei sellaisia, joita kuvittelee muiden haluavan, sanoo Heino.

– Ei myöskään pitäisi lukea ohjekirjoista, millainen on oikeanlainen ja hyvä elämä.

Länsimainen kulttuuri tarjoaa meille kehonkuvan lisäksi jopa valmiita unelmia.

– Joka paikassa on hirveästi kaikkea, mitä voi haluta itselleen. Meille luodaan unelmia, joita emme edes oikeasti halua. Pitäisi pystyä kysymään itseltään, mitä haluaa, mutta helpompi on vain haluta niitä valmiita unelmia, miettii Maria Hannonen.