Euroopan vasemmiston sivuilla julkaistu natsilausunto herätti hämmennystä

Euroopan vasemmiston nimissä julkaistussa lausunnossa syytettiin Yhdysvaltoja ja EU:ta Ukrainan jakautumisesta.

politiikka

Euroopan vasemmistopuolueen Ukrainaan liittyvä natsilausunto herätti tiistaina huomiota muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Eurooppalaisten vasemmistopuolueiden yhteistyöelimen European Left -puolueen (EL) nettisivuilla julkaistiin lausunto, jonka mukaan Yhdysvallat ja EU ovat tukemassa natsivaltion luomista Ukrainaan.

- Todistamme natsivaltion syntymistä Yhdysvaltain ja EU:n edistämänä Ukrainassa. Konfliktit Odessassa ja muissa Itä-Ukrainan kaupungeissa osoittavat Kiovan hallinnon alla toimivien natsiryhmien esitaistelijamaisen käytöksen, lausunnossa todettiin.

Suomesta EL:ään kuuluvat vasemmistoliitto ja Suomen Kommunistinen puolue.

Eurooppalaispuolueen hallitukseen kuuluva vasemmistoliiton jäsen Jussi Saramo sanoo, että kyseessä ei ole asianmukaisesti puoluelimissä hyväksytty kannanotto. EL:n puheenjohtajistolla on Saramon mukaan mahdollisuus ottaa asioihin kantaa myös ilman hallituksen hyväksyntää, mutta tässä tapauksessa esimerkiksi puheenjohtajiston portugalilainen jäsen on sanoutunut lausunnosta irti.

Hallitus ei ole Saramon mukaan sitä allekirjoittanut, ja sen alkuperää ja julkaisutapaa selvitetään. Saramon mukaan muun muassa hän on pyytänyt puolueen sihteeristöä poistamaan lausunnon puolueen sivuilta.

Saramon mukaan vasemmistoliitto ei ole valinnut puolta Ukrainan konfliktissa, vaan kannustaa osapuolia pyrkimään rauhaan. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoutui irti lausunnosta twitterissä.

- Ei ole hyväksytty tai käsitelty missään europuolueen päättävässä elimessä, emmekä hyväksy siinä esitettyjä näkemyksiä, Arhinmäki twiittasi.

SKP allekirjoitti lausunnon

Suomen kommunistisen puolueen (SKP) puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen oli valmis allekirjoittamaan lausunnon.

Niin ikään European Leftin hallitukseen kuuluva Väisänen sanoo ymmärtävänsä retoriikkaa, vaikka pitää sitä vaalien alla politiikkaan kuuluvana provosointina, jolla haetaan näkyvyyttä.

- Ukrainan nykyhallitus on leimallisesti äärioikeistolaisten käsissä. Uusi oikeisto käyttää väkivaltaa sumeilematta. Paikallinen kommunistipuolue on kohdannut hurjia iskuja, esimerkiksi sen johtajan asunto on poltettu, Väisänen sanoo.

Väisänen mielestä EU:n tulisi pohtia, miten se voisi irtautua "konfliktiin johtavan politiikan tukemisesta".