Kokoomus ajaa kaikkien asiaa – vai ajaako?

Nykykokoomus on vähän kaikkea, mutta ennen kaikkea uskollinen EU-puolue, arvioi Yle Uutisten EU-erikoistoimittaja Susanna Turunen.

politiikka
Kokoomuksen eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.
Kokoomuksen eurovaaliehdokkaiden taustatiedot. Lähde: Ylen vaalikone. Kuva: Juha Rissanen / Yle uutisgrafiikka.

Tämän päivän kokoomusta luonnehtii parhaiten adjektiivi innovatiivinen.

Heti nettisivuston pääsivulta käy ilmi, että puolue on solidaarinen ja tukee tasa-arvoa, mikä on kuulunut perinteisesti sosiaalidemokraattien työsarkaan, suojelee ympäristöä, mikä on vihreiden päätavoite ollut kautta aikojen, tukee maaseutua, joka on ollut keskustan takapihaa, ja puolustaa työpaikkoja ja Suomen etua, mikä taas on perussuomalaisten pääsanoma.

Puolue ajaa siis kaikkien asiaa! Vai ajaako?

Arvokonservatiiveja, talousliberaaleja ja sosiaalireformisteja

Kokoomus on tietysti oikeistolainen puolue, mutta sisällä on fraktioita. Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) ehdokkaita jakaa eniten ulkopolitiikka ja eritoten EU:n itälaajentuminen. Kun vastanneista ehdokkaista kahdeksan ottaisi Turkin avosylin jäseneksi, niin yhdeksän jättäisi muslimivaltion unionin ulkopuolelle.

Kriisiytyneen Ukrainan kohdalla jako on lähes sama. Yli kolmannes vastanneista suitsisi myös laillista maahanmuuttoa EU:n alueelle.

Ironista sinänsä, kun kokoomuksen europarlamenttiryhmän EPP:n väistynyt puheenjohtaja muutama päivä sitten suitsutti EU:n kaikkien aikojen suurinta laajentumista kymmenvuotispäivän kunniaksi.

– Laajentuminen on ollut Euroopan menestyksekkäin strategia. Ne, jotka valitsevat eurooppalaisen tien, tekevät sen rauhan, vapauden ja tulevaisuuden vuoksi, sanoo Joseph Daul.

Kokoomuslaisia yhdistää eniten raha ja talouspoliittiset näkemykset. Euro on ollut hyödyksi ja yhteistä talouspolitiikkaa pitää entisestään tiivistää, mutta sosiaalireformistit laittavat hanttiin, kun on kysymys pankkien rahoittamisesta tai veroparatiisien suojelusta.

Vihreät arvot jäivät sivurooliin, kun kokoomusmepit äänestivät rikkidirektiiviä vastaan. Taloudellinen menetys on teollisuudelle liian suuri.

Pieni edustus näkyy suurimmassa parlamenttiryhmässä

Kokoomuslaisen EU-politiikan tulokset tuntuvat Suomessa asti parlamenttiryhmän koon vuoksi.

Pankkiunionissa tai vaikkapa maataloustukien alasajossa on vahva oikeistolainen leima. Kokoomus on vaalisivujensa mukaisesti ”vänkäämättä ja urputtamatta” yhdessä 26 muun maan edustajien kanssa tehnyt ryhmässään Eurooppa-myönteistä politiikkaa parlamentin suurimpana poliittisena vaikuttajana.

Euroopan kilpailukyvyn parantaminen tavoite nro 1

Vapun videoblogissaan (siirryt toiseen palveluun) kokoomuksen väistyvä puheenjohtaja ja pääministeri Jyrki Katainen peräsi Brysseliin sellaisia euroedustajia, jotka ymmärtävät metsän, kilpailukyvyn ja sisämarkkinoiden arvon ja uskaltavat laittaa itsensä likoon työpaikkojen, uuden teknologian kehittymisen ja vahvemman talouskasvun puolesta koko Euroopassa.

– Työn arvo on keskeinen niin täällä Suomessa kuin eurooppalaisissa päätöksenteon pöydissä, sanoo Katainen.

Kokoomuksen ja emoryhmä EPP:n näkemykset Euroopan tulevaisuudesta lähes identtiset. Työtä löytyy digitaalisista ja energian sisämarkkinoista, monipuolisemmasta energialähdevalikosta ja uusiutuvien energiamuotojen kehittämisestä, vapaakauppasopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa ja valuuttaunionin kehittämisestä, esittää konservatiivien kärkiehdokas Jean-Claude Juncker. Hän on ryhmän ehdokas komission puheenjohtajaksi.

Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Europarlamentin paikkajako kaudella 2009-2014. Valkoisella pohjalla parlamenttiryhmiin kuuluvat suomalaispuolueet. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

EPP häviää vaalit mutta taistelee suurimman puolueen paikasta

Kokoomus on tunnetusti Suomen EU-myönteisin puolue, ja se saa sitä paremman menestyksen mitä pienempi äänestysprosentti on vaaleissa.

Puolueella menee Suomessa ihan hyvin hallitusvastuusta huolimatta, mutta EPP:llä, europarlamentin konservatiiviryhmällä, sen sijaan menee huonosti. Ryhmä menettää laajojen eurooppalaisten mielipidemittausten mukaan kuutisenkymmentä paikkaa ja jos oikein huonosti menee, myös suurimman puolueen asemansa sosiaalidemokraateille.

Se on hinta, jonka pitkään vallassa ollut konservatiiviryhmä maksaa talouskriisistä. Kaikki konservatiivipuolueet eivät ole onnistuneet syleilemään kaikkia.

Katso tästä kokoomuksen ehdokkaiden videohaastattelut ja tiedot Ylen vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)

Yle keskittyy yhtenä päivänä analysoimaan yhden puolueen politiikkaa ja ehdokkaita. Keskiviikkona 7.5. vuorossa kokoomus.