Tampereen Teatterikesä lupaa erimielisyyttä ja omia ääniä

Tampereen Teatterikesän tarjoaa elokuisella viikolla pääohjelmistossaan 20 teatteriryhmää Suomesta ja maailmalta, 41 esitystä, elokuvan ja klubi-illan. Teatterikesän ohjelmateltta puolestaan täyttää jo 15 vuotta.

Kotimaa
Kaarina Hazard, Mikko Roiha ja Mikko Kanninen
Leena Peltokangas / Yle

Tampereen Teatterikesä on julkistanut ensi kesän ohjelmansa. Festivaali tuo jo 46. kerran nähtäväksi mielenkiintoisia esityksiä niin kotimaasta kuin ulkomailta.

Tänä vuonna näyttämöllä nousee myös turkkilaisia, kanadalaisia, tanskalaisia ja virolaisia tulkintoja. Ensi kertaa mukana on myös slovenialainen esitys. Maan kansallisteatterin SNG Drama Ljubljana esittää palkitun tulkinnan Stanislav Witkiewiczin teoksesta The Grazy Locomotive.

Ulkomaisista vierailijoista nousee vahvasti esiin Viro, joka tarjoaa neljä esimerkkiä virolaisesta nykyteatterista. Mukana ovat teater NO99:n Suur õgimine (The Big Feast), R.A.A.A.M.:n Tühermaa (Wasteland), Cabaret Rhizomen Mutantants (Mutantdance) ja suomalais-virolaisena yhteistyönä syntynyt Köök, Keittiö.

Luvassa on lisäksi äijäenergiaa tanskalaisittain, kun harmaa toimisto muuttuu toimintaelokuvan näyttämöksi. Kanadasta lavalle astuu Haley McGee, joka on kotimaassaan yksi kysytyimmistä teatterintekijöistä.

Omia havaintoja maailmasta

Teatterikesän taiteellinen johtoryhmä Kaarina Hazard, Mikko Kanninen ja Mikko Roiha kehuu otantaansa suomalaisesta ja eurooppalaisesta teatterista "valtavan hienoksi".

Kotimaisissa esityksissä eri tavalla ajattelevat ja keskenään eri mieltä olevat esitykset pyrkivät hahmottamaan meitä ja maailmaa, luonnehtii kolmikko.

Luulen, että se ehkä on yhdistänyt meidän valintoja, että me ollaan virkistytty esityksistä, missä on joku oma havainto maailmasta.

Kaarina Hazard

Tarjolla on esimerkiksi Joensuun Kaupunginteatterin Terveiset Kutturasta, _Suomen Kansallisteatterin Kuningas kuolee, Ryhmäteatterin Nätti tyttö, vähän pehmee, Teatteri Jurkan Frankie ja Johnny sekä kaksi esitystä Zodiak - Uuden tanssin keskukselta._

– Luulen, että se ehkä on yhdistänyt meidän valintoja, että me ollaan virkistytty esityksistä, missä on joku oma havainto maailmasta, sanoo Kaarina Hazard.

– Mäkin koen, että yksikään esityksistä ei ole syntynyt jotakin vastaan. Ne eivät pyri reflektoimaan johonkin ennakko-oletuksiin, vaan ne yrittävät määrittää itseään tai olemassaoloaan tai asian olemassaoloa jotenkin ensimmäistä kertaa omastaan käsin. Se on niissä iloa tuottavaa. Sitä kautta niissä on iloa ja uuden syntymistä, luonnehtii puolestaan Mikko Roiha.

Teatterikesän Ohjelmateltta täyttää tänä vuonna 15 vuotta. Juhlaohjelmisto on kattaus runoutta, proosaa, musiikkia ja komediaa. Ohjelmateltan juhlavuoden ohella kohotetaan malja myös 70 vuotta täyttävälle Aulikki Oksaselle.