Porttikielto pehmonallelle – kuuluvatko lasten omat lelut päiväkotiin?

Lasten päivähoitoon mukanaan tuomat omat lelut aiheuttavat kateutta ja kilpavarustelua sekä asettavat perheet eriarvoiseen asemaan. Lastentarhanopettajaliiton mukaan oma lelu -käytäntöä voi kyseenalaistaa. Onko lapsen saatava tuoda lelujaan päivähoitopaikkaan?

Osallistu
Päiväkodin lapsia
Yle

Muovikasseittain leluja, itkua ja raivokohtauksia. Kadonneiden lelujen etsimistä. Vanhemmille paineita aiheuttavaa kilpavarustelua, koska lapset haluavat samanlaisia leluja kuin muillakin on.

Muun muassa tällaisia lieveilmiöitä omien lelujen tuomisesta on pantu merkille lahtelaisessa Kanervan päiväkodissa. Eikä tilanne ole ainutlaatuinen. Lasten omat lelut puhuttavat myös muissa päivähoitopaikoissa.

Lastentarhanopettajaliiton mukaan hoitopaikkaan mukaan otettava oma lelu voi tuoda lapselle turvallisuuden tunteen, mutta myös aiheuttaa ongelmia. Liiton mukaan päiväkotien kannattaa keskustella vanhempien kanssa pelisäännöt selväksi.

– Pitkiä käytäntöjä kannattaa miettiä ja kyseenalaistaa, ovatko ne enää nykypäivää. Voi pohtia, voiko tapaa muuttaa. Päiväkodeissa kannattaa keskustella vanhempien kanssa ja ottaa asia lieveilmiöineen rohkeasti esille, sanoo liiton puheenjohtaja Anne Liimola.

Kuuluvatko lasten omat lelut päiväkotiin?

Millaisia ongelmia esimerkiksi hoitopaikan lelupäivät voivat aiheuttaa? Kerro kokemuksistasi.