1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalainen valokuvaaja tallentaa Syyrian pakolaisten ahdinkoa

Valokuvaaja Esa Ylijääskö tallentaa pakolaisten elämää valokuviin Istanbulin ränsistyneissä kortteleissa. Turkkiin sotaa paenneista noin miljoonasta syyrialaisesta osa elää kurjissa oloissa.

Esa Ylijääskö kuvaa Istanbulissa lasta.
Ylijääskö aikoo koota useiden kuukausien työnsä kirjaksi, joka on tarkoitus julkaista syksyllä.

Süleymanien moskeija on yksi Istanbulin upeimmista rakennuksista. Moskeijan takapihalla avautuu toinen todellisuus - autioitunut slummi, jossa tällä hetkellä asuu Syyrian sisällissotaa paenneita ihmisiä.

Pakolaisten arkea ja selviytymistä päivästä toiseen tallentaa suomalainen valokuvaaja Esa Ylijääskö.

- Trauma näkyy ihmisissä. Vaikka he puhuvat avoimesti siitä, että heille läheiset ihmiset ovat kuolleet, ei se herätä minkäänlaista tunnetta, Ylijääskö kertoo.

Sieluja tallentamassa

Istanbulin slummeissa asuvat perheet ovat pääosin Syyrian kurdeja. Aiemmassa elämässään he ovat olleet hyvin toimeen tulleita maanviljelijöitä tai työläisiä.

Istanbulissa työtä on ollut vaikea löytää, ja jotkut pakolaisista joutuvat kerjäämään. Maanviljelijä Ekrem myy appelsiinimehua auttaakseen sukunsa elättämisessä.

- Meillä oli kotona työ ja auto, mutta kaikki jäi, kun rajun sotimisen takia oli pakko lähteä. Vaimoni ja neljä lastani kuolivat pommituksessa. Meillä ei ollut enää ruokaakaan, kaikesta oli pulaa ja lopulta oli pakko lähteä, Ekrem kertoo.

Ekremin tavoin moni muu Ylijääskön kuvaamista ihmisistä on menettänyt kotinsa ja  läheisiään. Heidän luottamuksensa voittaminen on vaatinut kuvaajalta kuukausien tutustumisen yhteisöön. Tätä nykyä kuvaaja on ystävä, joka päästetään lähelle.

- Haluan tallentaa ihmisen sielun ja sen kun ihminen on aidoimmillaan. Mustavalkoinen kuva tuo sen voimakkaammin esille, Ylijääskö sanoo.

Lotta Nuotio, Istanbul

Yle Uutiset