1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Kirjailija Mika Kähkönen luottaa jännitykseen

Joensuulainen kirjailija Mika Kähkönen kirjoittaa parhaillaan neljättä romaaniaan. Hän luottaa jännitykseen uudessakin tarinassa. Kolme aiempaa Kähkösen kirjaa ovat jännityskirjoja, mutta luotaavat myös ihmismielen kiemuroita ja ihmissuhteita.

Joensulainen kirjailija Mika Kähkönen Kuva: Ilona Huovinen / Yle

Mika Kähkösen esikoisteos Väärin voitettu ilmestyi omakustanteena vuonna 2008. Jo seuraavana vuonna tuli markkinoille toinen kirja nimeltään_ Testinuke_t. Kolmas jännitysromaani kantaa nimeä Pimeimmät tunnit. Se ilmestyi viime vuonna.

Kirjojen aihepiirit liikkuvat jalkapallon, autoteollisuuden sekä ihmismielen ja muistin koukeroissa. Jännityksen parissa joensuulainen kirjailija aikoo myös jatkaa. Neljäs kirja on juuri tekeillä.

– Uuden kirjan kanssa pitää olla varovainen, mitä siitä paljastaa, koska se voi muuttua vielä paljonkin. Teemasta paljastan sen verran, että edelleen siinä on nainen pääosassa. Puhutaan riippuvuussairauksista ja se on ehkä kantaaottavin kirja tähän mennessä. Kirja on kuitenkin edelleen jännityskirja, kertoo Mika Kähkönen.

Joensuulainen Mika Kähkönen on ammatiltaan lääkintävahtimestari. Hänellä on myös lähihoitajan ja putkiasentajan koulutus.

Kähkönen on työskennellyt vuodesta 2000 saakka  Pohjois-Karjalan keskussairaalan päivystyspoliklinikalla Tikkamäellä. Työ elämän ja myös kuoleman keskellä antaa  raameja  myös kirjoittamiselle. 

– Kirjailija ammentaa koko ajan ympäristöstään. Työmaailmassa kohtaan erilaisia ihmisiä inhimillisessä hädässä ja heille se on aina ainutlaatuinen hetki. Sitä täytyy kunnioittaa eikä sitä voi käyttää, siihen on suhtauduttava vakavasti. Sen sijaan sitä, miten ihmiset noin yleensä kohtaavat kriisin niin niitä voi käyttää, sanoo Mika Kähkönen.

Neulansilmästä se lähti

Vilkas mielikuvitus loi pohjan Mika Kähkösen kirjallisille harrastuksille jo pienenä. Kun hän valitteli isälleen, ettei hänellä ole mitään lukemista niin isä antoi jälkikasvulleen Ken Folletin Neulansilmän.

– Olin lukenut jo kaikki lasten ja nuortenkirjat ja sitten isä antoi minulle 10-vuotiaana Ken Folletin Neulansilmän. Se oli käänteentekevä hetki. Toinen kirjailija on Stephen King ja voikin sanoa, että olen kasvanut sen kanssa. Siinä on se jännitys ja rajojen ylittäminen. Siinä on myös sitä yllätystä ja päähenkilöltäkin vedetään monesti matto alta, kuvailee Mika Kähkönen.

Syyllisen on kuljettava kirjassa mukana koko ajan

Mika Kähkönen

Harjaantuneet dekkarien ystävät saattavat arvata usein jo melko alkumetreillä, kuka on murhaaja, syyllinen tai pahantekijä.

– Harmittavan usein sen tekijän arvaa. Siinä on itsellekin haastetta kirjoittajana, että saa pidettyä sopivan pimennossa sen syyllisen, mutta kuitenkin mukana. Yksi kirjoittamaton sääntö on, että syyllisen on oltava tarinassa mukana koko ajan, se ei saa tulla mistään ulkopuolelta koska se vesittää yllätyksen täysin. Sen on oltava vaikka se hovimestari niinkuin joskus aikaisemmin.

Mika Kähkönen toivoo, että hänen neljäs jännityskirjansa näkisi päivänvalon syksyllä 2015. Tämän työn lisäksi Kähkönen kirjoittaa jatkuvasti myös arvioita toisten kirjailijoiden teoksista Suomen Dekkariseuran Ruumiinkulttuuri - lehteen.