Infektiolääkäri: Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit eivät vielä uhkaa Suomea

Maailman terveysjärjestö WHO varoittaa antibiooteille vastustuskykyisistä bakteereista. Tulevaisuudessa tavallisiinkin tulehduksiin voi kuolla, koska bakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn antibiootteja vastaan. Suomessa tämä ei ole vielä suuri ongelma.

terveys
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.BBC

WHO:n mukaan ihmiset tulevat kuolemaan tulevaisuudessa aiemmin hoidettavissa oleviin infektioihin, jos asialle ei tehdä nopeasti jotain. Tunnetuimman superbakteerin MRSA:n on arvoitu tappavan vuosittain noin 19 000 ihmistä pelkästään Yhdysvalloissa. Luvut ovat samaa luokkaa Euroopassa.

Infektiolääkäri Markku Broas Lapin keskussairaalasta Rovaniemeltä sanoo, että kyseessä on nimenomaan köyhien maiden ongelma, mutta Suomessakin on syytä tarkkailla antibioottien käyttöä. Antibiootit eivät ole flunssalääkkeitä.

- Superbakteerit ovat kehittäneet vastustuskyvyn varsinkin kehitysmaissa esiintyvän leväperäisen antibioottien käytön takia, eivätkä lääkkeet tehoa enää niihin. Lääkärit ovat määränneet antibiootteja tarpeettomasti ja ihmiset ovat jättäneet kuurinsa kesken, mikä on lisännyt vastustuskykyisten bakteerien määrää, infektiolääkäri Markku Broas sanoo.

Antibiootteja harkiten

- Suomessa asiaan on jo puututtu ja ohjeistuksena on, että lääkäreiden tulisi välttää turhien antibioottikuurien määräämistä, ja ihmisten tulisi syödä lääkekuurinsa loppuun asti kiltisti. Antibioottien oikea käyttö on avainasemassa, ne ovat nimenomaan bakteeritulehduksiin tarkoitettuja lääkkeitä. Ne eivät vaikuta virusperäisiin sairauksiin, Broas sanoo.

Lääketehtaiden tuotekehittelyn tuloksena markkinoille on myös tulossa uusia resistentteihin bakteereihin tehoavia antibiootteja. Niiden avulla ja tarkoituksenmukaisella antibioottien käytöllä ongelma on infektiolääkäri Markku Broaksen ratkaistavissa. Kotikonstina hyvä yleiskunto ja terveellinen ravinto ovat Broaksen mukaan paras keino vastustaa bakteertulehduksia.