Suomessa havaittu harvinaisia sään aiheuttamia tsunameja

Rannikolla on tehty viime vuosina useita silminnäkijähavaintoja ns. meteotsunameista. Niissä vedenkorkeus voi vaihdella äkillisesti ja ne voivat aiheuttaa vaaratilanteita.

sää
Stormy waves in October 2011
Antti Heikinmatti / Yle

Suomessa on havaittu viime vuosina useita kertoja harvinaisia ja huonosti tunnettuja tsunamin kaltaisia ilmiöitä, joihin liittyy voimakas ja äkillinen vedenpinnan nousu säärintaman yhteydessä.

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksen mukaan vuosina 2010 ja 2011 eri puolilta Suomen rannikkoa on saatu useita silminnäkijähavaintoja poikkeuksellisen rajuista meriveden korkeusvaihtelusta. Tapauksien aiheuttajana on niin sanottu meteotsunami.

Meteotsunami syntyy, kun meren yli liikkuva säärintama synnyttää pitkiä ja nopeita aaltoja. Tällaisia on havaittu ukkos- ja puuskarintamien yhteydessä. Meteotsunamin vaikutuksesta merenpinta on saattanut nousta jopa metrin, kun vesi on noussut ja laskenut 5–15 minuutin välein.

Useita tapauksia 2010 ja 2011

Vuonna 2010 Suomessa tehtiin havaintoja meteotsunamista 29. heinäkuuta, jolloin tuli kolme eri ilmoitusta Suomenlahdelta, Espoosta, Porvoosta ja Pyhtäältä. Nämä lienee aiheuttanut sama säärintama. Saman vuoden elokuun 8. päivä sattui ilmeisesti kaksi toisistaan riippumatonta tapausta; toisesta raportoitiin Raahen seudulla ja toisesta tuli useita ilmoituksia Helsingin ympäristöstä. Tutkimukseen sisältyi myös kesäkuussa 2011 Saaristomeren Velkualla raportoitu meteotsunami.

Viime vuoden kesältä silminnäkijähavaintoja ei ole, mutta vuonna 2012 on yksi todennäköinen tapaus, kertoo tutkija Hilkka Pellikka Ilmatieteen laitokselta.

Kaikissa tutkituissa tapauksissa rannikkoasemilla havaittiin pieni mutta nopea ilmanpaineen hyppäys. Esimerkiksi ukkosmyrskyn tai muun ilmanpaineen häiriön liikkuessa meren yllä samalla nopeudella kuin aalto, se voimistaa ja kasvattaa aallon korkeutta.

Kapeassa salmessa vaarallisia virtauksia

Äkillisiä vedenkorkeuden vaihteluja on tyypillisesti havaittu saaristossa sijaitsevassa matalassa ja kapeassa salmessa. Meteotsunami voi myös synnyttää voimakkaita virtauksia, jotka yhdessä äkillisten pinnannousujen tai -laskujen kanssa voivat aiheuttaa vaaratilanteita vesiliikenteessä.

Yhdessä tutkimuksessa raportoidussa tapauksessa salmen läpi kulkenut vene oli ajanut karille, koska vesi oli laskenut niin paljon.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomessa havaitut pienet meteotsunamit muistuttavat maanjäristyksen synnyttämiä tsunameja ja ne eroavat niistä vain syntytavaltaan. Meteotsunameista ei ole tätä ennen tehty Suomessa havaintoja vuosikymmeniin.

Tutkija Hilkka Pellikka kertoo, että toistaiseksi ei tiedetä, miksi meteotsunameja on havaittu juuri viime vuosina pitkän hiljaiselon jälkeen. On mahdollista, että kyse on ollut vain sattumasta tai kenties taustalla on ilmakehän ilmiöissä tapahtunut muutos. Myös ihmisten herkistyminen ilmakehän ilmiöiden havaitsemiseen ja niistä ilmoittamiseen on saattanut kasvaa, hän pohtii.

Ilmatieteen laitos on ryhtynyt varoittamaan nopeista merenpinnan korkeusvaihteluista, jos meteotsunamin syntymistä pidetään mahdollisena.