Talonmies – vaihtoehto huoltoyhtiölle?

Huoltoyhtiöiden työnjäljen vaihteleva laatutaso ja aikataulujen laiminlyönti ovat esimerkkejä taloyhtiöitä harmittavista asioista.

Kotimaa
Kerrostalo
Timo Ikonen / Yle

Kiinteistöliitto Uusimaa ry:n toiminnanjohtajan Kai Haarman mukaan tyypillisiä tyytymättömyyden aiheita taloyhtiöillä ovat sovittujen töiden hoitaminen – tai hoitamatta jättäminen – sovitussa ajassa, huoltomiesten ja siivoojien vaihtuvuus, määräaikaishuoltojen laiminlyönti, siivouksen vaihteleva laatutaso, kokonaan tekemättä jäävät, sopimuksen mukaiset työt, laskutus niin sanottujen lisätöiden osalta tai turvallisuuskysymykset, kuten kattolumien tarkkailu.

Kiinteistöliitolta taloyhtiöt tarvitsevat eniten neuvoja lähinnä sopimusriitoihin ja vahingonkorvaustilanteisiin.

_– _Huoltoyhtiö on esimerkiksi lumia auratessaan vahingoittanut taloyhtiön pihalla olleita rakenteita, istutuksia tai irtainta omaisuutta, Haarma kuvailee.

Tyytymättömyys huoltoyhtiöihin on saanut taloyhtiöitä pohtimaan talonmies-vaihtoehtoa.

_– _Käsityksemme mukaan asiasta käydään kyllä keskustelua. Yhtenä vaihtoehtona ovat niin kutsutut korttelitalonmiehet, jotka hoitaisivat muutamaa lähekkäin sijaitsevaa taloyhtiötä.

Käytännön ongelmana tässä Haarman mukaan on tarvittavan konekaluston hankinta.

– Pelkkä lapio ja harja ei nykypäivänä riitä. Lisäksi tuurauksiin lomien ja muiden poissaolojen aikana tarvitaan kuitenkin jokin varajärjestelmä, esimerkiksi huoltoyhtiö.

Haarman mukaan huoltoyhtiöistä tehtyjen valitusten määrä on kasvanut kahtena edellisenä erityisen lumisena talvena.

– Huoltoyhtiön kanssa sopimusta tehtäessä tulee tarkistaa huolellisesti tehtävänkuvaukset ja veloitusperusteet. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kiinteistönkäyttäjien turvallisuuteen liittyviin sopimusehtoihin. Hinta ei saa olla ratkaiseva tekijä, Haarma toteaa.