Ahtaajat huudettiin yksi kerrallaan töihin 1950-luvulla

Jopa tuhat ahtaajaa kokoontui Kotkan Ankkuri-talon huutosaliin työhönottoa varten 1950-70-luvuilla. Kokonaan toiminta lakkasi 2005 ja nyt paikalle kaavaillaan kulttuurikeskusta.

Kotimaa
Kotkan Ankkuri-talon huutohuone
Antti Kolppo / Yle

Kotkan kantasataman vieressä seisoo Ankkuri-talo. Aiemmin rakennusta kansoittivat ahtaajat 1950-luvulta 2000-luvun puoliväliin saakka. Nyt satamaoperaattori Stevecon omistamaan taloon on suunnitteilla kulttuurikeskus.

Historia kertoo, että Ankkuritalo-talo valmistui 1952 ahtaajien sosiaalitilaksi. Pukuhuoneiden, saunojen ja ruokalan lisäksi siinä toimi ahtaajien työhönottokonttori, joka sijaitsi huutosalissa. Parhaimmillaan saliin ahtautui aamutuimaan tuhatkunta työtä varttuvaa.

– Etusijalla työhönotossa olivat niin kutsutut prikkamiehet, vakituiset ahtaajat, kertoo Asser Ahleskog, Stevecon hallituksen puheenjohtaja.

Prikkamiehet huudettiin ensin

Prikkamiesten lisäksi tarvittiin apuvoimaa. Heidät huudettiin töihin saliin kerääntyneiden ahtaajien joukosta. Nykyisin heitä kutsuttaisiin pätkätyöläisiksi, joille tehtäviä ei aina riittänyt. Osa joutui palaamaan Ankkuri-talolta kotiin tyhjin käsin.

Pääasiallisesti huutojärjestelmä lakkasi satamasta jo 1972, kun siirryttiin urakkaveloituksesta tuntitaksoihin. Pienimuotoisesti työvoimaa värvättiin ahtaajien avuksi aina vuoteen 2005, jolloin huutosali lopulta tyhjeni. Tuolloin Stevecon ahtaajat siirtyivät pois kantasatamasta.

Nyt huutosalissa on hiljaista. Penkkirivit ovat vielä paikallaan, ja seinillä riippuvat viimeiset taulut sekä ahtaajien korttihyllyt ajoilta, jolloin sali oli jatkuvassa käytössä.

Mitä seuraavaksi?

Stevecolla on Ankkuri-talossa vain muutama työntekijä. Rakennuksen kolmannessa kerroksessa työskentelevät luotsit, joille kerros kuuluu tulevaisuudessakin.

Aiemmin ahtaajien käyttämille tiloille on tarkoitus löytää jatkokäyttöä. Visiona on muuttaa kaikkiaan 3 300 neliömetrin kokoinen rakennus kulttuurikeskukseksi ja pienyritysten pajaksi. Lisäksi Kymenlaakson ammattikorkeakoululla on suunnitelmia Ankkurin varalle.

Neuvottelut Kotkan kaupungin ja Stevecon välillä Ankkuri-talon uusiokäytöstä ovat jatkuneet usean vuoden ajan.

– On toivottavaa, että rakennus tulee jälleen käyttöön, toteaa Asser Ahleskog.

Ehkä tulevaisuudessa Ankkuri-talossa kaikuvat musiikki tai näytelmien äänet työkonttorin huutojen sijaan.